Maramureş: Risc de poluare transfrontalieră din cauza vântului care ridică pulberea de steril

Maramureş: Risc de poluare transfrontalieră din cauza vântului care ridică pulberea de steril
Foto: capital.ro

Risc de poluare cu steril în localitatea maramureşeană Lăpuşel, după ce vântul puternic a ridicat praful de pe haldele de steril şi de pe malurile iazurilor de decantare, existând pericolul de a se forma nori de steril care să producă poluare transfrontalieră.

Potrivit șefului Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, este posibil să apară probleme în special în apropierea frontierelor.

„În prezent nu putem spune că avem o problemă. Într-adevăr, vântul care suflă puternic ridică praful de pe fostele halde de steril şi de pe malurile iazurilor de decantare, care nu sunt ude. Trebuie să le controlăm în special pe cele din apropierea frontierei, pentru ca nu cumva să avem probleme cu poluarea transfrontalieră. În rest, nu prea avem ce să facem. Bani de investiţii pentru instalaţii care să ude încontinuu pământul nu există, iar respectivele halde aparţin Ministerului Economiei”, a declarat Silvian Ionescu, citat de Mediafax.

Șeful Gărzii de Mediu a declarat că haldele aparţin fostei societăţi „Aurul”, o companie deținută de stat care, în prezent, este în lichidare. „Pe cine să amendezi?”, se întreabă Ionescu, adăugând că situaţia nu este în prezent gravă, dar că se poate agrava fără o intervenţie corectă.

„Trebuie, în esenţă, să udăm haldele respective, astfel încât vântul să nu mai poată ridica praf”, a mai afirmat Ionescu.

Oamenii din zonă sunt îngrijoraţi de situaţie şi spun că autorităţile nu au făcut nimic până acum pentru a rezolva problema.

Ultima oră
08:36 - Cel mai aglomerat weekend pe litoralul românesc. Surprize în topul celor mai căutate stațiuni: „Cererea este mai mare ca oferta” (VIDEO)
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia