Mariana Moncea, suspendată din magistratură: ANAF a sesizat CSM încă din 2015 privind neregulile cu insolvenţa Realitatea TV

Mariana Moncea, suspendată din magistratură: ANAF a sesizat CSM încă din 2015 privind neregulile cu insolvenţa Realitatea TV

Miercuri, secţia de judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis suspendarea pe o perioadăde 6 luni a judecătoarei Mariana Moncea, cea care de 7 ani nu reuşeste să rezolve dosarul de insolvenţă de la Realitatea TV.

Această decizie a venit după ce la solicitarea jurnalistei B1 TV SorinaMatei, Inspecția Judiciară a comunicat faptul că, în perioada 2012-2018, au existat 19 sesizări la Inspecţia Judiciară care o vizau pe judecătoarea Mariana Moncea, de la Tribunalul București. În 10 dintre acestea era invocat dosarul ”Realitatea TV”. 17 sesizări au fost clasate. Inspecția a luat în considerare abia a 19-a sesizare.

În acest context, reamintim că ANAF a sesizat încă din 2015 CSM privind presupuse ilegalitaţi şi nereguli în dosarul de insolvenţă al Realitatea Media, companie caredupă 4 ani (nr. la momentul sesizării ANAF) de la deschiderea procedurii insolvenţei, „este lăsată să-şi continue activitatea, acumulând datorii noi (…)”, iar şansele creditorilor de a-şi recupera măcar parţial creanţele „sunt deja compromise”, conform documentelor din sesizare.

Cu toate acestea, în acel moment Inspecţia Judiciară nu a văzut gravele nereguli din dosarul aflat pe masa judecătoare Mariana Moncea, şi a respins sesizarea apreciind că „nu au fost constatate indicii” referitoare la abateri disciplinare sau deontologice în cazul judecătorului reclamat de ANAF, fapt pentru care sesizarea Fiscului – instituţie care reprezintă statul în rândul creditorilor Realitatea – a fost clasată.

Dacă în acel moment Inspecţia Judiciară din cadrul CSM considera că nu sunt probleme, după aproape 3 ani secţia de judecători a CSM a constatat altceva, dispunând miercuri suspendarea pentru 6 luni din magistratură a judecătorului sindic Marian Moncea.

Realitatea TV se afla în procedură de insolvenţă încă din septembrie 2011, de atunci nereuşind să îşi plătească datoriile, ba mai mult a reuşit să le crească la cote incredibile. Tot în sesizarea din 2015, ANAF alerta că modul în care se desfăşoară procedura insolvenţei faţă de acest debitor încalcă vechea lege privind procedura insolvenţei – legea din 2006, cea aflată în vigoare la data deschiderii procedurii.

ANAF reclama atunci că de la deschiderea procedurii insolvenţei, „debitoarea SC Realitatea Media SA este lăsată să-şi continue activitatea, acumulând datorii noi, neachitând practic niciuna născută pe timpul procedurii” conform prevederilor legii 85/2006, „fără să fie supravegheată sub nicio formă”. ANAF acuza că, sub supravegherea judecătorului sindic Mariana Moncea, „s-au luat măsuri incoerente şi neconforme cu prevederile legale incidente”, atat în dosarul propriu-zis de insolvenţă, cât şi în dosarele adiacente şi derivate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`