Marius Petcu, reţinut de DNA: Liderul sindical încasa lunar mită, în tranşe de 20.000 euro

Marius Petcu, reţinut de DNA: Liderul sindical încasa lunar mită, în tranşe de 20.000 euro
Foto: sfin.ro

Liderul CNSLR “Frăția”, Marius Petcu, a fost reţinut, joi seară, pentru 24 de ore. Acesta a fost audiat mai multe ore la sediul DNA, după ce a fost prins de procurorii anticorupţie în timp ce lua mită, informaţie publicată iniţial pe site-ul TVR. Comunicatul oficial al DNA în acest caz a fost publicat pe site-ul instituţiei joi seară, în jurul orei 23:30, după circa 20 de minute de la emiterea ordonanţei de reţinere.

Conform procurorilor, „în perioada anilor 2009-2010, inculpatul Petcu Marius Grigore, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, a primit de la directorul unei societăţi comerciale aproximativ 20.000 de euro lunar, reprezentând circa 20% din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate, pentru a atribui acestei firme un contract de execuţie lucrări”.

Vezi AICI comunicatul publicat de DNA

„Contractul are ca obiect executarea obiectivului „Centrul de educaţie, perfecţionare şi recreere – Snagov”, preţul negociat al contractului fiind de 9.234.570 lei, fără TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 lei, fără TVA”, mai precizează anchetatorii.

Pe lângă sumele încasate până în prezent, Marius Petcu a primit şi o vilă în Predeal, de circa 200.000 euro, cu scopul de a compensa tranşele neplăptite aferente lunilor următoare, „sau de a facilita obţinerea de către aceeaşi firmă a unei lucrări viitoare”.

Liderul sindical a fost prins în flagrant delict de procurorii DNA, joi, în timp ce primea suma de 40.000 de euro, „reprezentând tranşele aferente lunilor ianuarie şi februarie 2011”.

Marius Petcu, în cătușe

Flagrantul a fost organizat în jurul orei 15:00, în Capitală. Mascații au efectuat apoi mai multe percheziții la domiciliul lui Petcu precum și la sediul CNSLR „Frăția”.

Marius Petcu urmează să fie prezentat în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Marius Petcu, prins în timp ce lua mită

Marius Petcu, unul dintre cei mai bogați lideri de sindicat, face parte din Consiliul de Administrație al Sind România, compania hotelieră a sindicatelor. Conform declaraţiei sale de avere, Marius Petcu deţine cinci terenuri, dintre care unul moştenit, trei case, dintre care una de vacanţă, bijuterii, ceasuri, tablouri şi icoane în valoare de 20.000 euro.

Vezi AICI declaraţia de avere a lui Marius Petcu

Pe lângă aceste bunuri, Marius Petcu are conturi personale de 60.000 şi 400.000 RON, conturi ale soţiei de peste 100.000 euro şi peste 250.000 RON şi acţiuni la cinci firme. Liderul sindical are, însă, şi un împrumut în valoare de 180.000 euro, luat de la PSV Company S.A..

Anul trecut, Marius Petcu a încasat venituri de 500.000 RON, din care 60% au provenit din sindicalism, 7% din activitatea de mebru în Consiliul de Administraţie la Realitatea şi restul de peste 30% din salarii din proiecte europene, adică peste 10.000 euro lunar.

Averea lui Marius Petcu, liderul CNSLR Frăţia