Medicii, semnal de alarmă privind o posibilă tulpină românească de COVID: Starea pacienților, inițial bună, se înrăutățește brusc

Medicii, semnal de alarmă privind o posibilă tulpină românească de COVID: Starea pacienților, inițial bună, se înrăutățește brusc
Foto: Pixabay

Specialiștii suspectează tot mai mult apariția unei tulpini românești a noului coronavirus, din cauza ratei mici de vaccinar și a unui număr tot mai mare de cazuri noi care ar permite mutațiile.

Medicul Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase Iași, a anunțat pentru B1 TV că în ultimele săptămâni se poate observa o modificare a stării pacienților care vin la urgențe cu simptome COVID. Dacă inițial starea este relativ bună, ea se înrăutățește brusc.

„Din nefericire, de mai bine de trei săptămâni, în cazul pacienților care se prezintă în triajul spitalului am observat, dacă la prezentare aveau nevoie de un necesar din punctul de vedere al oigeno-terapiei, undeva între trei până la cinci litri de oxigen, într-un interval scurt, de până la câteva ore, necesarul de oxigen trebuia escaladat, ajungând până la 25 de litri de oxigen pe minut.

Este un tipar care se pare că îl întâlnim pe tot teritoriul României.Noi suntem cei care l-am semnalat. În momentul de față fiind centru universitar, suntem în curs de realizare a unei secvențieri a acestei noi tulpini, dacă există. Poate să fie aceeași tulpină Delta dar schimbându-și simptomatologia”, a spus medicul Florin Roșu.

Acesta a mai precizat că vom ști dacă vorbim despre o nouă tulpină abia după efectuarea secvențierilor:

„Până nu vom avea o secvențiere nu vom știm dacă e vorva despre o nouă tulpină. În ultimele săptămâni observăm o degradare accenuată a pacienților și o degradare rapidă într-un interval scurt de timp.

În cazul în care avem un răspuns pozitiv nu putem să spunem că e o tulpină autohtonă ci putem vorbi d eo tulpină identificată la noi. Nu vom ști locul î n care s-a întâmplat această modificare virală. Vom afla în jurul a două săptămâni”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.