Medicul Emilian Imbri, despre evoluția epidemiei în România: Noi am făcut tot ce s-a putut la început. Într-o țară săracă, când scoți singurele două tancuri la început și îți sunt distruse, nu mai ai resurse pentru final

Medicul Emilian Imbri, despre evoluția epidemiei în România: Noi am făcut tot ce s-a putut la început. Într-o țară săracă, când scoți singurele două tancuri la început și îți sunt distruse, nu mai ai resurse pentru final
FOTO: ASSMB

Medicul Emilian Imbri, managerul Spitalului Victor Babeș din București, spune că România a începutpandemia de coronavirus luând toate măsurile pentru limitarea răspândirii bolii, după ce a fost martora dramelor din China, Italia și Spania. Odată cu primele etape de relaxare, transmiterea COVID-19 a început să creasc pentru ca în luna seprembrei, odată cu reluarea majorității activităților, situația să fie scăpată de sub control. ”Într-o țară săracă, când scoți singurele două tancuri la început și îți sunt distruse, nu mai ai resurse pentru la final. Noi am făcut tot ce s-a putut la început”, a declarat Imbri, la TVR.

Medicul Emilian Imbri: Noi am avut timp să ne speriem și am luat măsuri înainte să fie declarată la noi situația gravă

Referindu-se la modul în care a evoluat situația epidemiologică în țara noastră, managerul unității medicale din Capitală a precizat: ”Noi suntem atipici. Noi am fost martorii a ceea ce s-a întâmplat în China, Spania și Italia, martorii acelei avalanșe de decese și de îmbolnăviri. Am avut timp să ne speriem și am luat măsuri înainte să fie declarată la noi situația gravă. Am intrat în stare de urgență, am închis școlile, am trecut la lucrul de acasă, au început să se dea amenzi, deci lucruri pe care alte țări nu au avut timp să le mai facă. Și atunci, când au ajuns la noi primele valuri de viruși, noi eram pregătiți. Am întrerupt practic virusul. Atunci se punea problema de ce suntem noi așa și nu facem ce fac țările celelalte. Țările celelalte nu au apucat să facă treaba asta. A murit o generație în Italia.

A urmat apoi încet, încet relaxările pentru că era firesc. Populația a început să nu mai creadă, să bagatelizeze, nici administrația n-a mai luat măsuri așa de drastice. Relaxare după relaxare, a început să crească transmiterea, dar nu într-un mod atât de groaznic încât să ne speriem.

Am scăpat hățurile undeva spre septembrie când s-au terminat concediile, au început școlile, munca a început peste tot, a început aglomerația în mijloacele de transport. (La alegeri – n.r.) au fost niște măsuri atât de severe încât, practic, nu prea ai apucat să ștampilezi virusul.

Toate lucrurile astea au dus la o creștere a numărului de îmbolnăviri pentru că și copiii sunt purtători și au mers spre bunici, părinții au început să-i lase cu bunicii. Sunt lucruri firești”.

Imbri, despre evoluția epidemiei de coronavirus:Poate că, într-adevăr, nu am distanțat prea bine ultimele relaxări și asta se simte

Întrebat, în acest context, dacă nu cumva ne-am întors prea repede la firesc, Emilian Imbri a răspuns: ”Nu știu dacă mai puteam amâna. Tensiunea era așa de mare. (…) Poate că, într-adevăr, nu am distanțat prea bine ultimele relaxări și asta se simte.

Am început atipic și terminăm încercând să oprim transmiterea la persoanele în vârstă pentru că sunt cele mai vulnerabile.

Într-o țară săracă, când scoți singurele două tancuri la început și îți sunt distruse, nu mai ai resurse pentru la final. Noi am făcut tot ce s-a putut la început. Cât să poți să ții? Oricum, suntem încă bine ca resurse medicale. Dar populația nu mai putea fi ținută pentru că riscul era să înceapă acele manifestații care sunt acum în alte țări”.

În ceea ce privește situația de la Spitalului ”Victor Babeș” din București, managerul instituției medicale a precizat că nu mai există locuri nici la terapie intensivă și nici în general, pentru pacienții cu COVID-19 cu forme mai puțin grave ale bolii.

”La terapie intensivă nu avem locuri libere. În momentul în care se eliberează un loc, urmează o perioadă foarte rapidă în care se face dezinfecția acelui loc și deja este în așteptare o persoană care fie că vine din spital, pentru că în timpul nopții i s-a înrăutățit starea, fie că e adusă de ISU din alt spital sau din alt oraș.

Acum spitalul este plin. 540 de paturi sunt toate ocupate, atât în «Babeș» – 440 și în Pipera avem cel puțin 90. Poate mai sunt acolo 4-5 locuri, dar Pipera nu este un loc unde poate să ajungă un bolnav care are simptome, acolo ajung persoane fără simptome sau cu o simptomatologie ușoară”, a mai spus medicul Emilian Imbri.

Ultima oră
19:08 - Explozie a cazurilor de COVID în București. Vlad Voiculescu, după ce avertizase că lipsesc 4.000 de teste pozitive din ultimele zile: „Minunea de după congresul PNL! – 653 cazuri duminică, 2.559 luni”
19:03 - Ursula von der Leyen, despre explozia prețului la gaze: „Ceea ce vedem este un fenomen global, nu doar unul existent în Europa”
18:51 - Iohannis, nemulțumit de cifrele campaniei de vaccinare. Mesaj tăios în prezența Ursulei von der Leyen: „Dacă ne-am fi vaccinat, nu am mai fi avut restricții”
18:44 - Ursula von der Leyen anunță că România a primit undă verde din partea Comisiei privind PNRR: „Nu e finalul călătoriei. Trebuie să implementăm aceste proiecte”
18:28 - Florin Cîțu, despre PNRR: Sunt incluse 107 investiții și 64 de reforme. Până la sfârșitul anului vom primi prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro (VIDEO)
18:25 - Klaus Iohannis, în cadrul vizitei Ursulei von der Leyen, după aprobarea PNRR: „Avem o responsabilitate uriașă, pentru a ne asigura că fondurile europene vor schimba fața României”
18:19 - Proiect de lege: Certificatul COVID, obligatoriu pentru personalul medical. În caz contrar se va suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile
18:05 - Pfizer anunță că a început să testeze noul său medicament cu administrare orală, care ar putea preveni Covid-19
18:00 - De ce o sfătuiește Mitică Dragomir pe Simona Halep să se retragă din tenis
17:46 - Ursula von der Leyen a vizitat Spitalul Universitar împreună cu premierul Florin Cîțu și cu președintele Iohannis