Metoda folosită de hackeri pentru a fura bani din conturile vedetelor. Jean de la Craiova și Gabriel Dorobanțu, pe lista prejudiciaților

Metoda folosită de hackeri pentru a fura bani din conturile vedetelor. Jean de la Craiova și Gabriel Dorobanțu, pe lista prejudiciaților
Foto: Pixabay

Peste 50 de persoane au fost victimele unei metode noi de furt de identitate, printre care se află Jean de la Craiova, actorul Adrian Nartea și Gabriel Dorobanțu. DIICOT, în colaborare cu structuri din poliție, au făcut, în noiebrie 2020, 12 percheziții în acest caz în care prejudiciul depășește suma de 100.000 de lei.

Care este metoda folosită de hackeri pentru a fura bani din conturile vedetelor

Hackerii ar fi înlocuit cartelele SIM alocate clienților de către companiile de telefonie mobilă, pentru a prelua controlul asupra numărului de telefon al persoanelor vătămate.

Ulterior, membrii grupării au reușit să acceseze conturile de email ale persoanelor vătămate, profitând de sistemul autentificării în doi pași (TWO – STEP authentification), care presupune transmiterea unui cod pe numărul de telefon ce este sincronizat cu contul de email, permițând astfel schimbarea parolei de acces și restricționarea accesului persoanei vătămate la cont.

De asemenea, au setat metoda de autentificare „Account Key”, care permite accesarea contului de email, prin primirea unei notificări pe telefonul mobil, fără a mai fi necesară introducerea parolei de acces.

Obținând controlul asupra adreselor de email ale victimelor, liderul grupării a avut acces la toate informațiile personale ale acestora (fotocopii ale actelor de identitate, certificate constatatoare ale societăților comerciale, facturi de la utilități, extrase de cont ale conturilor bancare deținute sau alte detalii referitoare la viață privată a acestora).

De asemenea, membrii grupării au schimbat parolele de acces ale conturilor de utilizator ale persoanelor vătămate de pe o platforma de socializare, după care, în numele victimelor, au solicitat prietenilor din aplicație ajutor financiar, folosind diferite pretexte, sumele de bani urmând a fi virate în diverse conturi.

Cântărețul Gabriel Dorobanțu povestește cum a devenit victima hackerilor

Joi, celebrul cântăreț Gabriel Dorobanțu a ajuns la DIICOT pentru a fi audiat, în calitate de parte vătămată, după ce a căzut pradă hackerilor.

Acesta a explicat pentru B1.RO cum și-a dat seama că datele sale personale au fost furate și folosite pentru ca hackerii să obțină în mod fraudulos bani.

“La începutul anului trecut, prin luna martie, am primit un telefon și mi s-a transmis că o să mi se trimită telefonul pe care l-am comandat. Acest lucru a fost o atenționare. Era un lucru pe care nu îl făcusem și trebuia să fiu foarte atent, pentru că nu știam despre ce este vorba. Bineînțeles că am negat lucrul acesta. Compania, cu greu m-a înțeles că eu nu am făcut comanda, pentru că au insistat să îmi trimită telefonul și mi-au zis că au trimis încă unul pe numele meu. Când am întrebat, reprezentanții companiei mi-au spus că au trimis la o adresă necunoscută, lucru imposibil de înțeles”, a explicat artistul.

Acesta a purtat un dialog cu reprezentanții companiei care au înțeles până la urmă că la mijloc era o înșelătorie. Însă, infractorii nu s-au oprit aici:

“Mi-a fost spart contul de Facebook. Ciudățenia a fost că am aflat că prieteni de-ai mei de pe Facebook primise mesaje din partea mea, deci era un furt de identitate și un furt de date, dacă vor să trimită bani pe un card Revolut din Mare Britanie. Am dezmințit pe Facebook că eu nu fac așa ceva și ca lumea să nu trimită nicio sumă de bani. Am angajat un avocat și am întreprins o acțiune prin poliție, pentru că nu era normal ca cineva să ceară bani în numele meu și voiam să înțeleg care a fost metoda folosită de infractori, cu ajutorul Poliției”, a mai precizat Gabriel Dorobanțu.

Neregulile au continuat, însă, având în vedere că din nou contul artistului a fost spart, în total de trei ori.

“Între timp am descoperit că mi se furase bani de pe cardul din bancă, sume mici ca să nu atragă atenția, asta s-a întâmplat când am cerut un extras de cont întâmplător la bancă și am văzut că erau plăți făcute de către mine, dar nu știam că sunt ale mele. Am făcut negație la bancă, și banca mi-a restituit banii dar după o perioadă de modificări”, a explicat artistul.