Pentru mulți oameni, Paștele vine la pachet cu consumul excesiv de mâncare. În unele cazuri, acest obicei atrage după sine stări de rău ori chiar, nevoia intervenției unui medic.
Mihaela Bilic atrage atenția asupra acestui obicei nesenătos și vine cu o serie de sfaturi pentru a combate impulsul de a face excese alimentare.
„Cred că cel mai bine ar fi să încercăm să nu mâncăm totul la o masă. Aici este greșeala, nu neapărat că sunt multe feluri de mâncare, cât faptul că mâncăm mult o dată. Și mâncăm mult la o singură masă”, a spus medicul nutriționist, în emisiunea „Vorbește lumea”, potrivit Click!.
Pentru a evita astfel de situații neplăcute, Mihaela Bilic recomandă moderația. Chiar dacă masa este încărcată cu o varietate de preparate tradiționale, care mai de care mai bune, nu este necesar, și nici sănătos, ca toate să fie gustate deodată. Soluția ar fi o pauză între felurile mai consistente, astfel încât organismul să aibă răgaz digere corect fiecare aliment.
„Avem doar două zile, nu doar una, două zile în care o să fie doar despre mâncare. Sau două zile jumate, dacă o luăm din noaptea de Înviere. Nu ne ia nimeni farfuria din față. De ce spun că nu trebuie să mâncăm totul o dată? Pentru că în felul ăsta, luând-o treptat sau mâncând, nu știu, la 3-4 ore alt fel de mâncare putem să întindem pe perioada celor două zile tot meniul. Și cantitatea face diferența”, a mai spus Mihaela Bilic.
Nutriționistul vine și cu o sugestie de preparat dulce, ideal nu doar pentru masa de Paște, ci și pentru evenimente de pe întreg parcursul anului: pasca tradițională cu brânză dulce. Mihaela Bilic o consideră un preparat nu doar savuros, ci și sănătos.
„Este un produs echilibrat nutrițional, combinația dintre cozonac și brânză făcând mai degrabă din categoria «panificație» decât «cofetărie»”, a explicat ea.
O pască ideală, spune Mihaela Bilic, ar trebui să conțină un strat generos de brânză și o cantitate redusă de zahăr. Astfel, desertul devine o alegere potrivită și pentru persoanele atente la consumul de calorii.
„Pasca o ador. Eu pască aș mânca în tot timpul anului. Ador produsele lactate, iar brânza aceea în combinație cu coca de cozonac, înghit în sec. Atenție! Acum pasca începe să fie ca o tartă… Pentru mine, pasca înseamnă jumătate din înălțimea ei să fie cocă de cozonac și brânza să fie deasupra de 2-3 degete, acum văd că începe să fie o tartă plină de brânză și cu un blat care este din ce în ce mai dulce.
Vă spuneam că în momentul în care ești un cofetar bun sau un patiser bun, trebuie să faci produsele să nu fie excesiv de dulci. Până la urmă, dacă pui zahărul mult în orice, oamenii vor consuma, dar ideea este să lași aroma fructelor, a făinii, a brânzei să se simtă, iar un produs care este prea dulce, va fi descalificat”, a explicat nutriţionistul Mihaela Bilic.