Mihai Daraban (CCIR), întrevedere cu ministrul adjunct sud-african Alvin Botes: „Portul Constanța poate deveni un hub logistic pentru operatorii sud-africani, care să deservească România și întreaga regiune”

Mihai Daraban (CCIR), întrevedere cu ministrul adjunct sud-african Alvin Botes: „Portul Constanța poate deveni un hub logistic pentru operatorii sud-africani, care să deservească România și întreaga regiune”

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a primit, joi, vizita Ministrului Adjunct al Departamentului Relații și Cooperare al Africii de Sud, Alvin Botes, aflat într-o vizită oficială în România. Ei au abordat subiecte importante pentru mediul de afaceri din cele două țări și au discutat despre colaborarea pe termen lung pentru ca volumul schimburilor comerciale să crească.

Printre subiectele de pe agendă a figurat și Portul Constanța, prezentat ca având potențial să devină un hub logistic pentru operatorii sud-africani. „Portul Constanța deține o capacitate de stocare de 5 milioane de tone de minereu de fier, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru producătorii sud-africani”, a explicat Mihai Daraban.

La rândul său, Alvin Botes a declarat că Africa de Sud devine o destinație propice pentru investitorii care urmăresc să-și dezvolte afacerile pe continentul african.

Potrivit datelor ONRC, valoarea totală al schimburilor comerciale România – Africa de Sud era de peste 45 de milioane de euro la sfârșitul lunii martie 2021.

Întrevedere Mihai Daraban – Alvin Botes. Subiectele abordate

„Portul Constanța poate deveni un hub logistic pentru operatorii sud-africani, care să deservească România și întreaga regiune. Din punctul nostru de vedere, transportul pe cale maritimă reprezintă cea mai viabilă soluție în perspectiva intensificării schimburilor comerciale dintre România și Africa de Sud. La nivelul Portului Constanța, activitățile sunt derulate de operatori portuari privați, însă administrația portului poate oferi spre concesiune terenuri ample din aceeași incintă. Totodată, Portul Constanța deține o capacitate de stocare de 5 milioane de tone de minereu de fier, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru producătorii sud-africani, să creeze stocuri în cadrul zonei libere a portului pentru a putea deservi mai rapid cererea de astfel de materie primă din România și nu numai”, a declarat președintele CCIR, Mihai Daraban.

La rândul său, ministrul adjunct al departamentului relații și cooperare al Africii de Sud, Alvin Botes, a declarat: „În prezent, Africa de Sud efectuează o recalibrare a diplomației economice pentru că începând cu 1 ianuarie 2021, a intrat în vigoare Acordul de Liber Schimb Continental African (AfCFTA), document care poate lărgi perspectiva de cooperare la nivel bilateral. Africa de Sud devine, astfel, o destinație propice pentru investitorii care urmăresc să-și dezvolte afacerile pe continentul african, putând astfel accesa facilitățile oferite de acord. Guvernul nostru are în intenție dezvoltarea unui nou port în zona de sud-est a Africii de Sud, astfel încât domeniul maritim și naval va deveni unul extrem de important în ceea ce privește cooperarea dintre cele două state”.

Valoarea totală al schimburilor comerciale România – Africa de Sud era de 168.92 milioane de euro la sfârșitul anului trecut și de peste 45 de milioane de euro la sfârșitul lunii martie 2021, arată datele Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). În august 2021, în România activau 51 companii sud-africane, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 5,2 milioane de euro.

Ultima oră
07:14 - USR, cu gândul la alegerile anticipate. Cătălin Drulă: „Până la urmă, e corect să ne întoarcem către electorat, dacă nu se poate rezolva criza politică”
23:54 - În stațiunile din sudul litoralului s-ar putea da undă verde la construcția de clădiri cu mai mult de 9 etaje
23:37 - Incendiu în baia unui apartament din Târgoviște. ISU Dâmbovița: Au fost evacuați 15 locatari
23:20 - Cine este Rebeka Daniel, fata de 17 ani care i-a lăsat cu gura căscată pe jurații de la SuperStar (Pro TV)
22:49 - Anca Dumitra, dezvăluiri inedite. Frumoasa actriță din „Las Fierbinți” (Pro TV), despre posibilitatea de a deveni mămică: „Când se vrea, se dorește…” (FOTO)
22:20 - A treia extragere la Loteria Vaccinării. Au fost anunțați câștigătorii premiilor din această săptămână
22:11 - Radu Țincu: Autoritățile europene, îngrijorate de riscul ca pandemia să evolueze din România și în Europa. Țara noastră riscă să genereze o nouă variantă virală. OMS va propune restricții (VIDEO)
21:44 - Radu Țincu: E vaccinată 47% din populația lumii și nu s-a întâmplat nimic cu nimeni / Când un medic spune că vaccinarea nu e soluția, deși a fost aprobată de toate forurile internaționale, trebuie își piardă calitatea de medic (VIDEO)
21:25 - Daniel Coriu: Am ajuns la o situație dramatică prin nevaccinare, dar și din cauza unor medici iresponsabili care au transmis mesaje greșite / Am propus încă din iulie la Ministerul Sănătății certificatul verde pentru medici (VIDEO)
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile