Mihai Necolaiciuc, trimis în judecată de procurorii DNA în al patrulea dosar

Mihai Necolaiciuc, trimis în judecată de procurorii DNA în al patrulea dosar
Foto: evz.ro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui Mihai Necolaiciuc, fost director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR (CNCFR), în cel de-al patrulea dosar în care este acuzat pentru deturnare de fonduri.

În acelaşi dosar a mai fost deferită justiţiei şi Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice în cadrul CNCFR în perioada 26.11.2001 – 10.10.2003.

În sarcina celor doi, procurorii au reţinut infracţiunea de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în formă continuată (66 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) un contract de finanţare pentru realizarea ‘Proiectului de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundaţiilor’, contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000 şi din anii anteriori.

„În ceea ce priveşte CNCFR, finanţarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrări de reconstrucţie şi/consolidare a liniilor de cale ferată în valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii să fie utilizaţi exclusiv pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii şi pentru realizarea lucrărilor de natura celor menţionate anterior. Fondurile necesare rambursării împrumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrărilor Publice şi Locuinţei”, se arată într-un comunicat DNA.

În aceste condiţii, în perioada decembrie 2001 – ianuarie 2003, inculpaţii Necolaiciuc Mihai, în calitate de director general CNCFR şi Olăeru Viorica, director al Direcţiei Economice din cadrul aceleiaşi companii, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, au utilizat suma de peste 8.6 milioane lei, aproximativ 2.755.000 euro, provenită din creditul acordat de către BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

Citeşte AICI comunicatul integral al DNA.

„Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăţi comerciale fiind achitate, în mod preferenţial, bunuri şi servicii fără legătură cu proiectul (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiţionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare şi agende, etc.”, mai susţin procurorii anticorupţie.

În vederea recuperării pagubei create, procurorii au dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor imobile, atât din România cât şi din SUA, aparţinând celor doi inculpaţi.

La cererea procurorilor anticorupţie, în cursul anului 2009, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă şi de urmărire internaţională pe numele inculpatului Necolaiciuc.

În 22 iunie 2009, Mihai Necolaiciuc a fost arestat de autorităţile judiciare din SUA şi, după derularea procedurilor de extrădare, la data de 1 martie 2011, s-a dispus extrădarea acestuia în România.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.