Mii de credincioși au ajuns la Iași pentru a se ruga la moaștele Sfintei Parascheva. Nerăbdători să atingă racla sfântă, pelerinii au început deja să se îmbulzească (VIDEO)

Mii de credincioși au ajuns la Iași pentru a se ruga la moaștele Sfintei Parascheva. Nerăbdători să atingă racla sfântă, pelerinii au început deja să se îmbulzească (VIDEO)
Foto: ziaruldeiasi.ro

Moaştele Sfintei Parascheva au fost scoase, vineri seara, din Catedrala Mitropolitană de la Iaşi. Mii de credincioşi au luat parte la liturghie, iar sute de mii sunt aşteptaţi zilele acestea în Capitala Moldovei.

Pelerinii vor sta la coadă pe un traseu special amenajat pe străzile din jurul lăcaşului de cult pentru a ajunge la moaşte. Peste 500 de jandarmi şi politişti vor asigura ordinea pe timpul pelerinajului. Moaştele vor rămâne în faţa lăcaşului de cult până pe 14 octombrie, când este sărbătorit hramul Sfintei Parascheva.

Nerăbdători să atingă racla sfântă, pelerinii au început deja să se îmbulzească. Peste 500 de jandarmi, politiști, si reprezentanți ISU vor asigura oridinea și securitatea pe timpul pelerinajului la Sf Parascheva.

Credincioşii spun că atingerea moaştelor Sfintei Parascheva le dă putere şi îi ajută să treacă peste necazuri.  Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, a făcut apel la credinţă şi rugăciune.

Racla va fi depusă pe baldachinul din incinta Mitropoliei, unde oamenii se vor ruga. Preoţii care au grijă de moaşte spun că există o adevărată tradiţie legată de aceastea.

Veşmintele Sfintei Parascheva sunt schimbate de cinci ori pe an şi sunt dăruite de Mitropolitul Moldovei Teofan unor biserici care au hramul Sfintei Parascheva. Hainele se fac după un ritual special, în atelierele Arhiepiscopiei, iar croitorii ţin post şi se roagă înainte de a începe să le lucreze.

Moaştele Sfintei Parascheva se află la Iaşi de 371 de ani. Ele au fost aduse de domnitorul Vasile Lupu. Iniţial, racla a fost aşezată în Biserica Trei Ierarhi, dar în 1888, după slujbă, a rămas aprinsă o lumânare care a declanşat un incendiu. Atunci, doar moaştele au rămas neatinse.

Mii de credincioși au ajuns la Iași pentru a se ruga la moaștele Sfintei Parascheva. Nerăbdători să atingă racla sfântă, pelerinii au început deja să se îmbulzească

Ultima oră
23:56 - Cine este Evgheni Muraev, indicat de Marea Britanie drept posibil candidat al Rusiei pentru o schimbare de regim în Ucraina. Moscova, acuzată că vrea să instaleze un guvern pro-rus la Kiev
23:25 - Amenințare falsă cu bombă într-un restaurant din centrul Ploieștiului. Bărbatul care alertase autoritățile a fost dus la sediul poliției
23:09 - Trei bărbați arestați după ce au intrat în casa unor dame de companie și au sustras bani și bunuri
22:44 - Peste 3.800 de medici de familie au încheiat contracte pentru testarea COVID-19. Alexandru Rafila: Testarea la medicul de familie, soluția pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare
22:17 - Ion Țiriac ar avea de 10 ori mai mulți urmași decât se știa: „Am trei copii oficiali și 30 neoficiali” (GALERIE FOTO)
21:46 - Varianta Omicron ar putea anunța într-adevăr sfârșitul pandemiei, spune directorul OMS pentru Europa: „Acest virus a surprins de mai multe ori, deci trebuie să fim foarte atenți”
21:12 - Nicușor Dan: Ar fi ieșit duminică la lucru mult mai mulți șoferi și vatmani dacă n-ar fi fost intimidați de sindicat / Condamn inconștiența și tupeul sindicalistului PSD Vasile Petrariu, precum și iresponsabilitatea Gabrielei Firea
20:51 - Armen Sarkissian demisionează de la președinția Armeniei. Președintele țării, spune el, nu are prerogativele necesare pentru a influența politica în vremuri de criză
20:28 - O femeie a murit într-un accident violent pe E58. Mașina în care se afla a intrat pe contrasens într-o curbă periculoasă și a lovit un alt autoturism (FOTO)
20:06 - La ce oră se joacă și cine transmite la TV meciul Simona Halep – Alize Cornet din optimile de finală de la Australian Open 2022