Ministerul Sănătății explică de ce apar cazuri de infectare după vaccinarea anti-COVID: Organismul are nevoie de timp pentru a produce un răspuns imun eficient

Ministerul Sănătății explică de ce apar cazuri de infectare după vaccinarea anti-COVID: Organismul are nevoie de timp pentru a produce un răspuns imun eficient
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Moritz Thibaud/ABACA

De la debutul campaniei naționale de vaccinare în România, la data de 27 decembrie 2020, s-au înregistrat și cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 după prima doză de ser și chiar și după imunizarea cu rapelul. Ministerul Sănătății a oferit cu serie de explicații cu privire la aceste situații, menționând faptul că organismul uman are nevoie de timp pentru a produce un răspuns imun, iar perioada medie este de 7 până la 14 zile.

„După vaccinare, organismul are nevoie de timp pentru a produce un răspuns imun eficient. Această perioadă este cuprinsă între 7 și 14 zile în general, inclusiv pentru vaccinurile anti-COVID 19 aprobate în prezent. Această durată este explicată prin faptul că, pentru a determina un răspuns imun eficient, organismul are nevoie de câteva zile pentru a produce o cantitate suficientă de anticorpi”, scrie Ministerul Sănătății.

Nu toate persoanele vaccinate cu o doză vor dezvolta anticorpi

Ministerul Sănătății explică faptul că nu toate persoanele vaccinate cu prima doză vor dezvolta anticopri suficienți pentru a oferi protecție, fiind necesară și administrarea rapelului.

„Chiar și în aceste condiții, nu toate persoanele vaccinate cu o doză vor dezvolta anticorpi suficienți pentru a oferi protecție, ci va fi nevoie de un rapel, fapt confirmat de testele clinice efectuate de producătorii vaccinurilor.

În plus, infecția cu virusul SARS-CoV-2 se poate manifesta între 2 și 14 zile după ce o persoană s-a infectat, aceasta fiind perioada de incubație. Cu alte cuvinte, dacă o persoană a fost deja infectată înainte de administrarea vaccinului și este în timpul perioadei de incubație, atunci va face boala chiar dacă se vaccinează.

Suprapunerea perioadei lungi de incubație cu durata până la care apare un răspuns imun adecvat și protector explică de ce anumite persoane se vor infecta și vor face boala în primele zile după vaccinare, după prima doză sau după rapel.

Trebuie menționat că niciunul dintre vaccinurile aprobate până în prezent nu conferă o protecție de 100% în ceea ce privește infectarea, deci vor exista cazuri de COVID-19 și la persoanele vaccinate, însă mult mai puține decât în populația nevaccinată”, informează Ministerul.

Numărul persoanelor din România, depistate pozitiv cu SARS-CoV-2 după vaccinare

Potrivit datelor de la MS, iată numărul persoanelor infectate cu COVID-19 după ce au fost vaccinate:

„În contextul cazurilor de COVID-19 diagnosticate în rândul persoanelor vaccinate în România, 3969 de persoane au fost diagnosticate după administrarea primei doze și 446 după rapel. Jumătate dintre cazurile înregistrate la persoanele care au primit o singură doză s-au înregistrat într-un interval de 7 zile de la administrare, în perioada în care organismul nu a putut produce un răspuns imun eficient. La persoanele vaccinate cu ambele doze, jumătate din diagnosticele COVID-19 au fost înregistrate în primele 4 zile de la rapel”,informează Ministerul Sănătății.

De ce apar cazuri de infectare după vaccin? După vaccinare, organismul are nevoie de timp pentru a produce un răspuns…

Publicată de Ministerul Sănătăţii – România peJoi, 25 februarie 2021