Ministrul Alexandru Rafila (PSD) recunoaște că infecțiile nosocomiale nu sunt raportate corect / Pe hârtie, spitalele românești sunt mult mai curate decât altele din Europa

Ministrul Alexandru Rafila (PSD) recunoaște că infecțiile nosocomiale nu sunt raportate corect / Pe hârtie, spitalele românești sunt mult mai curate decât altele din Europa
Foto: Inquam Photos / George Călin

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, recunoaște că raportările privind infecțiile nosocomiale din spitale nu sunt reale. Pe hârtie, spitalele din România sunt foarte curate. Realitatea, însă, o știm cu toții. Cum o evidență corectă nu există, nici măsuri nu pot fi luate.

Nici maganerii de spitale nu au interesul să arate cifrele reale, căci sunt sancționați dacă declară prea multe. Medicii susțin că trebuie dezincriminate infecțiile nosocomiale și să se ajungă în instanță doar dacă e vorba despre malpraxis, informează Digi24.

România nu raportează corect infecțiile din spitale

Există o creștere de la 0,2% la 2% privind infecțiile nosocomiale în spitalele românești, dar nici aceasta nu e realitatea. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, procentul e de 5,9%. Asta în contextul în care media europeană e de 8%.

„Între raportarea reală și corecție este o diferență de 3 ori, înseamnă schimbări de mentalitate, dar să avem pârghii, să avem laboratoare să depisteze infecțiile”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătății vrea să impună o limită minimă de raportare a infecțiilor de 3%, precizează Digi24.

Medicii spun că trebuie dezincriminate infecțiile nosocomiale

Cum infecțiile nosocomiale nu sunt raportate cum trebuie, nici măsurile nu pot fi luate corect.

Medicii susțin că ar trebui dezincriminate infecțiile din spitale.

„Un prim pas în acest sens eu văd dezincrimiarea infecției nosocomiale. Nu este o infracțiune decât atunci când se asociază cu malpraxisul, altfel este element obișnuit al oricărui spital din aceasta lume. Infecția nosocomială trebuie incriminată numai atunci când în spitalul respectiv nu există proceduri specifice pentru prevenirea infecțiilor, fie nu au fost respectate”, a declarat dr. Cătălin Apostolescu, managerul Institutului ”Matei Balș”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:51 - Ion Petrescu: Dacă retragerea rușilor din Liman prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă? / Analistul militar, pe B1 TV, despre cele trei zone ucrainene posibile pentru un atac nuclear rusesc (VIDEO)
22:20 - Bombardiere rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
21:07 - Vasile Dîncu (MApN), la Chișinău: NATO nu caută o confruntare cu Rusia / România sprijină concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”
19:49 - Un bărbat de 37 de ani a comis cinci infracțiuni în câteva ore, la Huși. IPJ Vaslui: „Se manifesta violent și era incoerent”
19:28 - Vladimir Putin a vorbit mai degrabă ca un taximetrist nervos decât ca un șef de stat, arată o analiză The Guardian. Discursul președintelui rus, „un set de clișee conspiraționiste incredibil de analfabete”
18:55 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 2 – 8 octombrie 2022. Aspecte astrale de mare forță (VIDEO)