Ioana Mihăilă face acuzații grave: Medicii români mint privind infecțiile nosocomiale ca să nu suporte consecințele legale

Ioana Mihăilă face acuzații grave: Medicii români mint privind infecțiile nosocomiale ca să nu suporte consecințele legale
Foto: Guvernul României / Facebook

Fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă a făcut acuzații grave la adresa personalului medical din spitale. Ea a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că medicii refuză să raporteze infecțiile nozocomiale ca să nu suporte consecințele legale.

Acuzații grave lansate de Ioana Mihăilă

Din această cauză există o subraportare a infecţiilor nosocomiale, incidenţa fiind dublă faţă de mediua Uniunii Europene. Medicii raportează doar 1% şi din cauza fricii de consecinţele medico-legale a constării unei infecţii asociate actului medical.

”Este clar o subraportare, incidenţa este dublă faţă de media Uniunii Europene. Conform estimărilor, incidenţa este dublă, faţă de medide, dar noi raportăm 1%, şi din cauza fricii de consecinţele medico-legale a constării unei infecţii asociate actului medical”, a spus fostul ministru.

Ea a precizat că ”nu există această cultură, pur şi simplu, în a raporta real ce se întâmplă în spitale, din cauza fricii de consecinţele medico-legale”.

MIhăilă a mai spus că în toată planificarea de investiţii pentru următorii 7 ani, în PNRR şi planul pentru Sănătate, a gândit în spitale şi secţii noi, dedicate în special pacienţilor acuţi sau cei cu boli grave, urmând ca acele clădiri vechi, unde circuitele nu pot fi optimizate, să fie folosite pentru activităţi cu risc mai mic, precum îngrijirea paleativă, unde riscul de a suferi complicaţii este mai redus.

Urmăriți B1TV.ro și pe