Ministrul Apărării, despre achiziția de corvete: Nici eu nu am cerut toate detaliile. Este o chestiune de 1,6 miliarde de euro, nu o putem face așa, la repezeală (VIDEO)

Ministrul Apărării, despre achiziția de corvete: Nici eu nu am cerut toate detaliile. Este o chestiune de 1,6 miliarde de euro, nu o putem face așa, la repezeală (VIDEO)

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, referitor la achiziția celor patru corvete pentru dotarea Forțelor Navale Române, că procedura se află în faza de auditare din partea Departamentului de Armament și că la nivelul Ministerului se va lua o decizie în momentul în care se va emite un raport complet, informează ZF.

„În acest moment procedura este în faza de auditare la Departamentul pentru armamente, nici eu nu am cerut toate detaliile pe un considerent foarte simplu: Când vor avea un raport pe procedura respectivă, o să luăm o decizie. Este o chestiune de 1,6 miliarde de euro, nu o putem face așa, la repezeală”, a declarat ministrul Apărării.

Între timp, deși au fost deschise plicurile cu ofertele celor trei concurenţi pentru contractul uriaş de 1,6 miliarde de euro privind construcţia de corvete şi modernizarea fregatelor, rezultatul licitației este încă ținut la secret de autorități.

Trei firme importante concurează pentru acest contract cu mize extrem de importante. Este vorba despre Damen (Olanda), Fincantieri (Italia) și Naval Grup (Franța).

Surse citate de Newsweek susţin că Liviu Dragnea manifestă un interes ridicat pentru această licitaţie, iar în mai multe instituţii ale statului se duce un lobby pentru compania olandeză, Damen.

Damen este reprezentată de Gheorghe Mușat, fost securist şi turnător la Securitate conform Newsweek, şi un personaj cu legături cu apropriaţii lui Dragnea.

Compania olandeză se află abia pe locul al doilea privind valoarea ofertelor făcute după deschiderea plicurilor cu ofertele financiare ale celor trei companii de către comisia de licitaţii din cadrul Ministerului Apărării.

Astfel, ordinea prețurilor este următoarea: Fincantieri a oferit 1,34 miliarde de euro, Damen – 1,255 miliarde de euro și Naval Grup – 1,2 miliarde de euro.

Dacă se merge pe varianta cea mai profitabilă pentru statul român, atunci francezii de la Naval ar fi câştigătorii. Astfel, Damen care a investit într-un lobby puternic şi care este şi favorita lui Dragnea ar pierde licitaţia.

În acest context, amintim că Damen este implicată într-un uriaş scandal de corupţie după ce a făcut afaceri în mai multe state cu intermediari controversaţi care acum sunt acuzaţi de dare de mită.

Aceste informaţii apar într-un studiu NRC şi al grupului de jurnalişti de investigaţii „Lighthouse Reports” privind activitatea Damen. Acestea vizează utilizarea intermediarilor şi plăţile efectuate în Sierra Leone, Ghana, Togo, Libia, Brazilia şi Chile.

Într-un răspuns privind investigaţia, Procuratura arată că Damen este suspectă că „activ, prin intermediari, a dat mită către oficiali din mai multe Guverne străine pentru a obţine diverse decizii”.

Olandezii de la Damen sunt cei care controlează şantierul naval de la Mangalia, cu toate că acţionariatul majoritar este deţinut de statul român. La doar câteva luni după ce au preluat managementul șantierului naval de la Mangalia, olandezii de la grupul Damen au numit la conducere două nume cu greutate din serviciile de informații românești. Este vorba despre Dorin Grosu, vicepreşedintele noii companii Damen Shipyards Mangalia, fost şef al Doi şi-un Sfert şi ofiţer de informaţii al Armatei, și consultantul Dan Dumitru, fost general SIE.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe