Mita de la ANAF: Blejnar urma să primească de la Stăncescu un milion de euro pentru protecţie

Mita de la ANAF: Blejnar urma să primească de la Stăncescu un milion de euro pentru protecţie
Foto: evz.ro

Curtea de Apel Bucureşti a publicat, vineri, motivarea deciziei de arestare a consilierului superior Adrian Gavrilă şi a avocatului Marius Stăncescu. Conform documentului, Stăncescu urma să-i remită preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, suma de un milion de euro pentru a-i asigura protecţia şi a nu-i controla afacerea. Totul, în baza unei înţelegeri cu denunţătorul Antonello Celestini.

„La data de 25 noiembrie 2010 între inculpatul S. M.-C. (Marius Cătălin Stăncescu-n.r.) şi denunţătorul C.A. (Antonello Celestini-n.r.) a avut loc o întâlnire înregistrată în mediul ambiental, în baza autorizaţiei emisă de instanţă, ocazie cu care învinuitul l-a lăsat să creadă că are influenţă pe lângă preşedintele ANAF, numitul B.S. (Blejnar Sorin-n.r.) şi-l asigură că intervine la acesta pentru a-l proteja în activităţi de contrabandă cu ţigări”, se arată în motivarea Curţii, citată de Mediafax.
Avocatul Stăncescu şi denunţătorul Celestini au stabilit ca „acesta din urmă să înfiinţeze o fabrică de ţigarete în localitatea Videle care să funcţioneze clandestin”.

„Potrivit acestei înţelegeri, denunţătorul C.A. urma să se ocupe de funcţionarea fabricii, de găsirea muncitorilor, iar Stăncescu, prin influenţa pe care o are pe lângă preşedintele ANAF, îi va asigura protecţia în sensul că nu se vor efectua controale şi-l lasă să lucreze liniştit”, notează judecătorul în motivarea deciziei sale.

Conform documentului publicat vineri, Marius Stăncescu a acceptat promisiunea lui Celestini ca, prin intermediul său, să se remită suma de 1.000.000 de euro şefului ANAF.  Pentru intervenţia sa, el a cerut un procent de zece la sută din suma respectivă.

Intervenţii pe lângă Comăniţă

Curtea de Apel Bucureşti mai consemnează că, în anul 2008, consilerul ANAF Adrian Gavrilă i-a comunicat lui Antonello Celestini că C.V., director la Autoritatea Naţională a Vămilor-Direcţia accize, îi pretinde 400.000 de euro, adică unu la sută din acciza pe care SC Galaxy Tabacco o datora statului român. La acel moment, director al Direcţiei de Supraveghere Accize şi Acţiuni Vamale din cadrul ANAF era Comăniţă Viorel, în prezent şef interimar la Autoritatea Naţională a Vămilor. În 10 noiembrie 2010, mai notează Curtea de Apel Bucureşti, a avut loc o altă întâlnire între Nicolae Adrina Gavrilă şi denunţătorul Antonello Celestini, ocazie cu care consilierul ANAF „i-a promis acestuia din urmă că va interveni pe lângă C.V. – director în cadrul Autoritatea Naţională a Vămilor-Direcţia Accize, însă totodată i-a precizat că funcţionarii de la vamă sunt porniţi împotriva sa”. De asemenea, în continuarea discuţiei, inculpatul Gavrilă l-a întrebat pe Celestini „cât este dispus să dea în vederea disponibilizării tutunului, motivând că respectivii cer prea mult”, stabilindu-se în final să fie daţi 200.000 de euro pentru deblocarea situaţiei.

Consilierul superior din cadrul ANAF Nicolae Adrian Gavrilă şi avocatul din Baroul Bucureşti Marius Cătălin Stăncescu au fost arestaţi pentru 29 de zile în data de 2 martie. În sarcina celor doi s-au reţinut trei infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată.

Ultima oră
22:37 - CS U Craiova caută antrenor de calibru: Trei nume „grele” pe lista oltenilor
22:35 - Claudiu Năsui contrazis de analiștii economici: „Din 100 de lei câștigați, românii rămân cu 34,8 lei în buzunar după plata taxelor”
21:42 - Accident în București: Cum au reușit polițiștii să se răstoarne cu mașina, în plină zi (FOTO)
21:34 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, despre introducerea vaccinării periodice împotriva COVID-19: „Cred că putem să ne gândim ca la vaccinarea antigripală”
21:13 - Ioana Mihăilă, despre testarea periodică a medicilor nevaccinați din fonduri proprii: “Semnalele pe care le-am primit sunt bune”/ “Aproximativ 58% din personalul sanitar este vaccinat”
20:55 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, anunță creșterea plăților pentru medicii de familie care vaccinează la domiciliu
20:35 - O familie de români a plecat cu Tico la mare, în Grecia, fără roată de rezervă. Ce au pățit pe drum cei patru pasageri și cum arăta portbagajul (FOTO)
20:33 - Ioana Mihăilă, despre posibile restricții pentru nevaccinați: „Nu e vorba doar despre accesul în mall-uri, e vorba de spații publice închise neesențiale, în weekend”
20:15 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, dezvăluie cel mai pesimist scenariu privind valul 4: „87% din noile cazuri şi 91% din decesele din ultimele săptămâni sunt la persoane nevaccinate”
19:55 - OMS recomandă guvernelor din Europa creșterea numărului de teste gratuite anti-COVID-19, pe fondul evoluției variantei Delta