Moise Guran: PSD și-a legat un pietroi de gât și se îndreaptă hotărât spre râu. De când morţii votează cu două mâini în Teleorman, Dragnea s-a transformat precum Anakin în Darth Vader

Moise Guran: PSD și-a legat un pietroi de gât și se îndreaptă hotărât spre râu. De când morţii votează cu două mâini în Teleorman, Dragnea s-a transformat precum Anakin în Darth Vader
Foto: BiziDay

Președintele PSD este ca și ales. Unicul candidat la această funcție este Liviu Dragnea, ceilalți doi adversari ai săi, Daniel Savu și Șerban Nicolae, au fost respinși de Comitetul Executiv Național al partidului.

Cel mai mare partid din România şi-a desemnat “liderul care este”, în mod aprioric. Candidatura de unul singur desfiinţează în mod evident însăşi ideea de alegeri”, este de părere Moise Guran.

Jurnalistul scrie, într-un editorial postat pe biziday, că singura concluzie care poate fi trasă după ce PSD a hotărât ca Dragnea, judecat în Dosarul Referendumul, să fie șeful pesedinștilor, este că partidul “și-a legat un pietroi de gât și se îndreaptă hotărât spre râu”.

De ce insistă Liviu Dragnea să candideze de unul singur ca Ceauşescu? Pentru că Dragnea se grăbește să devină șef, în contextul în care Ponta este tot mai aproape de o ieșire din scenă, mai spune Moise Guran.

Lucrurile ar sta însă un pic altfel dacă PSD ar fi principalul partid de Opoziţie. Abia atunci o eventuală condamnare a lui Dragnea l-ar transforma pe acesta într-un martir intern şi într-un titlu de presă externă ce ar pune România într-o oarecare situaţie. De altfel, Dragnea a mai cochetat cu ideea de a duce PSD-ul în Opoziţie”, scrie Guran.

Bine, bine, o să spuneţi, dar de ce nu l-au dat jos pe Ponta acum, la moţiunea de cenzură? Nu ştiu. Poate fi un calcul. Poate ar fi fost prea pe faţă. Poate vor să mai negocieze ceva cu Iohannis şi au vrut să îi arate că încă au majoritate în Parlament”, adaugă jurnalistul.

Aşadar, Liviu Dragnea, şi cu el tot PSD-ul, par a se îndrepta hotărâţi spre marginea prăpastiei.

Îl cunosc de mult timp pe Liviu Dragnea. Nu este un prost, din contră, e un strateg. E adevărat că Dragnea s-a schimbat mult în ultimii trei ani. A devenit mai răzbunător, mai impulsiv, mai fără scrupule. De când morţii votează cu două mâini în Teleorman, de când prietenul său, Ioan Niculae, a devenit ministru informal al Industriei şi Energiei, de când sudul României se comportă ca un despotat medieval, Dragnea s-a transformat precum Anakin în Darth Vader. Iar acum, când ieşirea sa din scenă pare iminentă, el candidează de unul singur la şefia celui mai mare partid din România… George Lucas n-a avut atâta imaginaţie”, conchide Moise Guran.