S-a lansat Monitorul prețurilor la produsele alimentare. Directorul ANPC: „Nu rareori ieftin a fost dovedit în timp a fi noul scump!”

S-a lansat Monitorul prețurilor la produsele alimentare. Directorul ANPC: „Nu rareori ieftin a fost dovedit în timp a fi noul scump!”

EXCLUSIV ONLINE // O aplicație care permite compararea prețurilor la produsele alimentare la cele mai apropiate magazine a fost lansată marți. Consiliul Concurenței a justificat crearea acestei platforme care include peste 1700 de magazine aparținând celor mai mari lanțuri din țară, prin intenția de a determina chiar o scădere a prețului la alimente și crearea unui mediu concurențial echitabil. În timp sunt așteptați și producătorii locali să se înscrie pe această platformă care funcționează oriunde în țară.” Monitorul prețurilor” a costat 300.000 de euro și în timp va avea și alte secțiuni, precum una bancară.

Astăzi lansăm un produs care va permite consumatorilor să compare prețul alimentelor. Avem 30.000 de produse în total, compararea se poate face fie folosind calculatorul, fie folosind telefonul, avem și aplicații adaptate diferitelor tipuri de software folosite de telefoane. Toate magazinele care aparțin marilor lanțuri au introdus în acest comparator prețurile pe care le practică. Atunci când am o listă de cumpărături pot să compar cu ușurință prețul acelui coș în magazinele din localitatea mea sau din zonă, în loc să trebuiască să merg din magazin în magazin„, a declarat președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu.

Platforma însă nu oferă informații suplimentare despre calitatea produselor și președintele ANPC Horia Constantinescu a atras atenția asupra acestui aspect esențial, punctând că ieftin nu înseamnă neapărat și sănătos.

Salut această inițiativă cu rezerva pe care am discutat-o cu amfitrionul acestei dimineți. Vorbim de o informare rezervată totuși sub sancțiunea de a nu fi completă și corectă așa cum încercăm noi să veghem asupra intereselor consumatorului. Nu rareori ieftin a fost dovedit în timp a fi noul scump. De exemplu fructele tratate cu substanțe care diminuează perisabilitatea pot fi aduse la un preț mai bun pe piață dar sunt mult mai nesănătoase, așa cum vorbeam de produsele care imită produsele lactate cu siguranță mult mai ieftine decât cele obținute din materii prime naturale, sunt mai ifetine dar nu neapărat cele mai sănătoase. Noi considerăm acesta un prim pas care veghează într-adevăr la interesele consumatorilor, anume acela de a avea o competiție în interesul lui” a declarat Horia Constantinescu.

Platforma Monitorul prețurilor a debutat în luna iunie cu un program creat pentru ca oricine să poată compara prețul carburanților auto și de la lansare această secțiune a avut deja peste 1.800.000 de accesări. Reprezentanții spun că se așteaptă la o scădere la prețului combustibilului în timp cu până la 2%.

Adresa site-ului o găsiți AICI