Mulți medici le recomandă părinților să nu-și vaccineze anti-COVID copiii, deși nu se bazează pe argumente științifice. „Unii cred în conspirații, alții nu înțeleg ce citesc din literatura de profil”

Mulți medici le recomandă părinților să nu-și vaccineze anti-COVID copiii, deși nu se bazează pe argumente științifice. „Unii cred în conspirații, alții nu înțeleg ce citesc din literatura de profil”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Puțini copii au fost vaccinați anti-COVID-19, deși mai e o lună și un pic până la începerea școlii, iar autoritățile vor ca orele să se desfășoare clasic, cu prezența fizică a elevilor în bănci. Medici și șefi de spitale consultați de G4Media susțin că numărul medicilor români care nu recomandă vaccinarea copiilor între 12 și 16 ani este semnificativ. Asta deși opiniile lor nu se bazează pe studii și pe argumente științifice.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vacccinare anti-COVID-19, a declarat că, până pe data de 2 august, au fost vaccinați cu cel puțin o doză 27.697 de copii cu vârste între 12 și 15 ani și 141.749 de adolescenți cu vârste între 16 și 19 ani. Cei mai mulți tineri au deja schema completă de vaccinare.

Reticență în privința vaccinării anti-COVID-19 a copiilor. Opiniile, nesusținute științific

Unul dintre medicii care manifestă rețineri față de vaccinarea copiilor între 12 și 16 ani a explicat, pentru G4Media, că, la această vârstă, ei „sunt în perioadă de dezvoltare fizică și hormonală” și că „încă nu se cunosc toate efectele vaccinului”. Acesta a mai susținut că „miocardita este unul dintre efectele adverse cu un procent destul de ridicat în cazul copiiilor vaccinați” și că, oricum, tinerii au „o imunitate ridicată”.

Unul dintre șefii de spital din București consultați de G4Media a declarat că există un adevărat „fenomen” al medicilor care nu recomandă părinților să-și vaccineze copiii anticoronavirus.

„Există o nevroză generalizată care atinge personalul medical la noi, dar realitatea este că NU au argumente științifice. La noi s-au vaccinat copii iar reacțile adverse sunt raportate. Este o spaimă de necunoscut”, a declarat un medic, șeful unui spital important din Capitală, pentru G4Media.

Acesta a mai afirmat că „unii medici cred și ei în conspirații, acest lucru se întâmplă și în țările din jur, mai ales Bulgaria. Alții nu înțeleg ce citesc din literatura medicală de profil. Iar în unele cazuri intervine reținerea de părinte. Problema este că părerea lor, atunci când nu recomandă vaccinarea copiiilor, vine pe fondul existenței unei diplome”.

Șeful de spital atrage atenția că nu există dovezi că vaccinul ar face rău copiilor: „Un vaccin presupune și reacții adverse. Au existat cazuri puține de miocardită inflamatorie post-vaccinare. Încă o dată, întră în categoria efectelor adverse reduse ca număr. Boala ca atare, COVID-ul, se caracterizează prin miocardită”.

Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:36 - Cristian Tudor Popescu: La congresul PNL a fost reales Klaus Iohannis
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)