Noi precizări despre pesta porcină: Au fost ucise 577.307 de animale. Județul lui Dragnea, cel mai afectat

Noi precizări despre pesta porcină: Au fost ucise 577.307 de animale. Județul lui Dragnea, cel mai afectat
Foto: Pixabay.com

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că în acest moment un număr de 530 de focare de pestă porcină africană sunt în evoluţie în 243 de localităţi din 24 de judeţe din România.

De la prima semnalare a prezenţei virusului pestei porcine africane în România, pe 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost eliminaţi 577.307 porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 3.011 de cazuri la mistreţi, se menţionează în comunicatul ANSVSA.

Cele mai multe focare se găsesc în prezent în judeţul Teleorman – 201 de focare în gospodăriile populaţiei şi 539 de cazuri la mistreţi; în judeţul Giurgiu – 74 de focare (dintre care un focar într-o exploataţie comercială) şi 306 de cazuri la mistreţi; în judeţul Olt – 69 de focare şi 8 cazuri la mistreţi.

În judeţul Brăila există 2 focare (dintre care unul într-o exploataţie comercială) şi 25 de cazuri la mistreţi, în judeţul Dâmboviţa sunt 15 focare (dintre care un focar într-o exploataţie comercială şi un focar într-o exploataţie de tip A) şi 84 de cazuri la mistreţi; în judeţul Vaslui există 3 focare (dintre care un focar într-o exploataţie de tip A) şi 16 cazuri la mistreţi.

Până joi au fost despăgubiţi 14.803 proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 403.380.850 de lei.

ANSVSA precizează că pentru pesta porcină africană nu există vaccin, iar singura metodă de protejarea sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate.

În acest context, medicii veterinari solicită sprijinul cetăţenilor pentru respectarea următoarelor măsuri: nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalii) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.

De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de pestă porcină africană în Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia şi Ucraina.

Pe 5 februarie 2020, boala a fost diagnosticată şi în Grecia, într-o gospodărie din localitatea Nikokleia, regiunea Macedoniei Centrale.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social, menţionează ANSVSA.

Tags:
Ultima oră
00:18 - Alexandru Rafila: Valul 5 COVID e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie / Propunerea ministrului Sănătății privind certificatul verde
23:57 - Cine este și cum arată soțul celebrei Dalida din „Las fierbinți”. Povestea celor doi a început la Costinești: „I-a plăcut cum muncesc. A fost așa o chimie”
23:54 - Gigi Becali a ieșit la atac. Reacția patronului FCSB după ce Patriarhul Daniel s-ar fi vaccinat anti-COVID
23:46 - Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta. Va ajunge și în România, sigur
23:37 - Klaus Iohannis a înaintat în grad mai mulţi reprezentanţi ai STS, SIE, SPP, Ministerului de Interne și Ministerului Apărării
23:29 - Haos total cu testele de salivă pentru elevi. Misiune dificilă pentru profesori / Clanul Cămătaru și magazinul de haine al lui Cătălin Botezatu le livrează la Guvern
23:26 - SUA, în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei: „Toate opțiunile sunt pe masă. Rămâne ca NATO să decidă care sunt următoarele mișcări”
23:19 - Octavian Jurma: Noua tulpină de coronavirus e capabilă să producă valuri epidemice. Ea dislocă foarte repede varianta Delta și reușește s-o înlocuiască (VIDEO)
23:17 - Demi Moore, dezamăgită de bărbați. Actrița se iubește cu o femeie?
22:57 - Comisarul european pentru transporturi, întâlnire cu Maia Sandu. Adina Vălean: Aspirațiile pentru prosperitate și justiție au determinat pașii Republicii Moldova spre UE