Norul vulcanic ajunge marţi în Scoţia. Zborurile europene, neafectate de erupţia din Islanda

Norul vulcanic ajunge marţi în Scoţia. Zborurile europene, neafectate de erupţia din Islanda

Erupţia vulcanului islandez Grimsvotn nu va afecta zborurile din restul Europei în următoarele 24 de ore, însă va ajunge în Scoţia marţi, iar în Franţa şi Spania joi, potrivit organizaţiei pentru securitate aeriană Eurocontrol, informează AFP.

„Dacă emisiile vulcanice continuă cu aceeaşi intensitate, norul ar putea ajunge în vestul spaţiului aerian francez şi în nordul Spaniei joi, 26 mai”, se arată în comunicatul organizației de securitate.

Organizaţia a precizat că nu este prevăzută închiderea niciunui spaţiu aerian pentru duminică şi luni în Europa, cu excepţia Islandei.

Vulcanul Grimsvotn, situat sub un gheţar din sud-estul Islandei, a început să erupă sâmbătă, acesta fiind cel mai activ vulcan din ţară, cu nouă erupţii între 1922 şi 2004.

Din cauza norului uriaş de fum declanşat de erupţie, autorităţile au decis, duminică dimineaţa, ca spaţiul aerian islandez să fie închis.

Un nor de cenuşă degajat de erupţia vulcanului islandez Eyjafjöll în aprilie 2010 a generat cea mai mare închidere a spaţiului aerian din Europa pe timp de pace, cu peste 100.000 de zboruri anulate şi peste opt milioane de pasageri blocaţi.