Deși sărmăluțele sunt un fel de mâncare caracteristic nunților tradiționale din România, acestea au început să dispară din meniuri, potrivit bucătarilor.
Pentru a-i încânta pe invitați, mirii aleg să înlocuiască sarmalele tradiționale cu preparate mai spectaculoase. Deși preparatele mai sofisticate sunt tot mai dese pe lista mirilor, unii îndrăgostiți nu pot să renunțe la preparatele tradiționale, găsind astfel o variantă prin care să le includă în meniu.
Deși multe persoane aleg să nu mai includă sărmăluțele în meniu, cei din străinătate le apreciază în continuare.
,,În ultimul timp, avem tot mai puține nunți la care apar celebrele sărmăluțe în meniu. În urmă cu aproximativ doi sau trei ani a revenit trendul lor, dar acum lucrurile s-au schimbat, mirii au început să le înlocuiască cu alte preparate, inedite. Există în continuare cerere, din partea persoanelor care locuiesc în străinătate. De multe ori, acestea au invitați străini care doresc să testeze preparatele tradiționale românești. Astfel, la aceste evenimente sunt foarte căutate sărmăluțele dar și alte mâncăruri tradiționale”, a precizat bucătarul ieșean Adrian Șipoteanu, potrivit Adevărul.
Cei care renunță la sarmalele tradiționale vor ca totuși mâncarea tradițională să fie, în continuare, în meniu.
,,Chiar dacă avem și nunți în care este doar mâncare tradițională, unde se face berbecuț la proțap și alte preparate de acest gen, multe persoane au început să renunțe la aceste obiceiuri. Astfel, mirii optează pentru meniuri mai interesante, cu preparate inedite. Cu toate acestea, a apărut o nouă modă la nunțile românești, fiind vorba despre bufetul cu mâncare tradițională, chiar dacă ea nu este inclusă în meniu. Astfel, este organizat un bufet, într-un anumit loc din sala în care are loc evenimentul, ce conține mâncăruri tradiționale românești. Deja am avut foarte multe evenimente cu bufet tradițional”, adaugă bucătarul.