Nu se cere certificat verde în biserică. Vasile Bănescu: Păstrându-se măsurile, libertatea religioasă poate fi respectată / Despre pelerinajul din București: Regulile sanitare sunt urmate (VIDEO)

Nu se cere certificat verde în biserică. Vasile Bănescu: Păstrându-se măsurile, libertatea religioasă poate fi respectată / Despre pelerinajul din București: Regulile sanitare sunt urmate (VIDEO)
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a dat asigurări că pelerinajul din București de Sfântul Dimitrie cel Nou se desfășoară în deplină siguranță sanitară, fiind respectate regulile anti-COVID-19. Cât despre decizia autorităților de a nu impune certificatul verde la accesul în biserici, acesta a susținut că a fost respectată libertatea religioasă.

Declarațiile au fost făcute vineri, în cadrul emisiunii ”Special B1”, moderată de Nadia Ciurlin pe B1 TV.

Vasile Bănescu, despre organizarea pelerinajului de Sfântul Dimitrie cel Nou

„Toți cred că au devenit, fie și în ultimul ceas, conștienți măcar de gravitatea fără precedent a situației prin care trece România. Mulți au comparat-o cu al Doilea Război Monidal și cred că această comparație nu este forțată, sigur, păstrând proporțiile.

Dincolo de această conștentizarea situației tragice, sute de morți, morgile arhipline, toate aceste imagini foarte contondente pentru sufletul oricărui om realist cred că joacă un rol foarte important. Se și vede – a crescut numărul celor care, ascultând sfatul medicilor, merg să se vaccineze.

În contextul în care realizăm gravitatea acestei situații, în contextul în care, când e vorba de culte vorbim de oameni în principiu și nu doar – îi cunosc pe mulți dintre ei – cu un grad de sobrietate suficient de ridicat încât să respecte niște reguli, un grad de reasponsabilitate pe care îl conferă credința. Credința îți transferă un sentiment de datorie față de aproapele tău. Nu e o vorbă, e o realitate concretă”, a declarat Vasile Bănescu, pentru B1 TV.

Acesta a susținut apoi că la pelerinajul din București sunt respectate toate regulile sanitare: „Se poartă masca, se păstrează distanța, pelerinajul e organizat pe șapte zile, deci un program amplu menit să disipeze a prori orice risc de aglomerare. E o trecere absolut ordonată, se păstrează o distanță chiar mai mult de doi metri între cei care urcă pe colină. Se trece alert, nu se staționeză. Oamenii urcă pe Dealul Patriarhei în șir indian, pe un circuit care asigură un flux cu o intrare și o ieșire în direcții total opuse. Deci nu se concentrează niciun fel de riscuri”.

Fără certificat verde la intrarea în biserici. Ce spune Bănescu

Cât despre decizia autorităților de a nu impune certificatul verde pentru intrarea în biserici, Vasile Bănescu a spus: „Cred că autoritățile, când s-au gândit la exceptarea de certificat verde pentru a păși în spațiul bisericii, s-au gândit inclusiv la experiența de anul trecut, când organismele internaționale au semnalat și în România, și în alte țări încălcarea libertății religioase, punctual desigur”.

„Cred că libertatea religioasă e un concept care a fost mai bine definit în perioada aceasta și, păstrându-se rațional măsurile, cred că ea poate fi respectată fără să se ajungă la riscuri care să producă îmbolnăviri. Fără îndoială există, la nivel național, excepții punctuale de oameni care pote uită cum să-și pună masca, dar nu ne putem lega de excepții. În general, cultele religioase au dovedit că sunt un partener foarte serios al autorităților”, a mai declarat Vasile Bănescu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe