Nu vor mai exista procurori și judecători mai tineri de 30 de ani: Tudorel Toader anunță schimbări majore la intrarea în magistratură

Nu vor mai exista procurori și judecători mai tineri de 30 de ani: Tudorel Toader anunță schimbări majore la intrarea în magistratură
Foto: digi24.ro

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri modificările propuse la legile justiției. Printre acestea se numără și aceea ca un candidat să nu poată da examen la Institutul Național al Magistraturii dacă are sun 30 de ani, informează HotNews.

Cu alte cuvine, în cazul în care acestă lege va trece de Parlament, nu vor mai exista procurori și judecători mai tineri de 30 de ani.

”În multe țări din lume, aceasta demnitate de magistrat, care decide în raport cu soarta unui om, presupune știința de carte pe de o parte, dar mai presupune în plus și o maturitate, o experiență de viață, o capacitate a magistratului de a înțelege mecanismele vieții sociale. În multe țări nu se încredințează puterea judecătorească unui tânăr de 24-25 de ani, cât are când termină INM.

Prin urmare, propunem ca la INM candidații să aibă vârsta minimă de 30 de ani și o experiență în profesiile juridice de cel puțin cinci ani. Avem foarte multe profesii juridice, țara nu are nevoie numai de procurori și judecători, ci și de consilieri juridici, notari, avocați, executori judecătorești”, a declarat Tudorel Toader.

Urmăriți B1TV.ro și pe