Represiunea protestelor din Iran împinge numărul jurnaliștilor încarcerați în întreaga lume la un nivel record de 533 în 2022, potrivit unei numărători anuale realizate de organizația de supraveghere a libertății presei, Reporteri fără frontiere (Reporters Sans Frontieres sau RSF).
„Mai mult de un sfert dintre ei au fost încarcerați în cursul anului”, a declarat organizația de supraveghere cu sediul la Paris, care publică acest bilanț anual din 1995.
Mai mult de jumătate sunt încarcerați în doar cinci țări: China, care rămâne statul cu cele mai multe condamnări ale jurnaliștilor, cu 110, urmată de Myanmar (62), Iran (47), Vietnam (39) și Belarus (31).
Represiunea protestelor din Iran a contribuit la creșterea numărului de jurnaliști încarcerați la nivel mondial la un nivel record, a constatat organizația.
Dintre cei 47 de jurnaliști aflați în prezent în închisoare în Iran, 34 au fost arestați de la izbucnirea protestelor din septembrie, după moartea în arest a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a fost arestată pentru că a încălcat codul vestimentar strict al țării.
Iranul – singura țară care nu a făcut parte din lista de anul trecut – este una dintre cele trei țări cu cei mai mulți prizonieri din mass-media, alături de China și Myanmar.
Optsprezece lucrători din mass-media, dintre care opt din Ucraina, sunt în prezent încarcerați în Rusia, unde toate mass-media independente au fost practic interzise, a precizat RSF.