Oana Pellea, scrisoare deschisă către Președintele României. Actrița cere susținere pentru oamenii de cultură care suferă din cauză restricției de a urca pe scenă

Oana Pellea i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să vină cu o serie de măsuri care să ajute artiștii să treacă peste această perioadă, în care spectacolele sunt suspendate.

Actrița a postat pe Facebook o scrisoare deschisă prin care amintește de impasul în care se află oamenii de cultură, în acest moment.

Vă scriu ca să ne susțineți. Nu ne dorim să ne întrețineți, dar vă rugăm să găsiți soluții de o manieră în care toți artiștii să poată performa. Să poată performa în folosul oamenilor, dar și pentru a se putea întreține, pentru că însăși existența noastră ca artiști e pusă sub semnul întrebării”, a scris artista.

Oamenii s-au refugiat în cărți, filme, muzică, teatru, pentru a scăpa de grijile și de plictiseala provocate de pandemie, a reamintit actrița.

Oana Pellea a susținut că este nevoie demăsuri foarte clare, concepute de oameni cu experiență în domeniu și care înțeleg nevoile artiștilor, delegifoarte clare care să vină în sprijinul artei, deo reformă care să nu plaseze cultura pe ultimul plan.

Domnul Președinte, susțineți artiștii, susțineți toți oamenii din domeniul cultural, ca să se bucure toată lumea, ca să râdă toată lumea, pentru că, indiferent de pandemie, noi, românii, știm un lucru: Cine râde la urmă, o face pentru că are umor. Iar umorul e un semn de inteligență”,a mai scris actrița.

Nu este prima dată când Oana Pellea este pusă în situația de a-și își cere drepturile financiare

Oana Pellea s-a confruntat cu o situație dificilă și anul trecut, când nu a fost plătită de câteva luni pentru spectacolele pe care le-a susținut, în timp ce teatrele i-au spus că nu au primit fonduri suficiente.

Atunci, Oana Pellea a publicat un mesaj similar pe pagina personală de Facebook în care a solicitat să fie remunerată pentru munca prestată luni de zile pe marile scene. Ea a condamnat postura în care a fost pusă, ca actorindependent carea ajuns să „cerșească” veniturile care i se cuvin.

Ce trebuie să mai fac? Să stau cu mâna întinsă? Unde? La cine? Cine îmi plătește munca cinstită depusă ca artist independent? Pe cine să dau în judecată? Cu cine să vorbesc? Câte petiții și hârtii să mai fac ca să îmi fie plătită munca depusă? Cine e de vină? Nu vreau vinovați, nu acuz pe nimeni, vreau să fiu plătită pentru ce am muncit…e un drept legal garantat prin Constituția României.” scria Oana Pellea pe Facebook, anul trecut.

Oana Pellea este unuldintre ceimai apreciațiartiști din România

Oana Pellea este fiica regretatului actor român Amza Pellea și a jucat zeci de roluri importante în teatru şi film, printre care ”Trei surori” de Cehov, din ”Iulius Cezar” de Shakespeare, din ”Scaunele” de Eugene Ionesco, din ”Mă tot duc” şi din ”Buzunarul cu pâine”.

Oana Pellea a primit de două ori titlul decea mai bună actriță de teatru din România, a câștigat de două ori premiul UNITERpentru cea mai bună actriță și i s-a acordat premiul Fundației Culturale Române pentru o Carieră Internațională Remarcabilă.

Tags:
Ultima oră
09:40 - Scădere dramatică a a valorii monedei virtuale Bitcoin. Investitorii au pierdut aproape 10.000 de dolari în doar câteva ore
09:26 - Razie a Poliției Rutiere în București: Mai mulți șoferi au urcat la volan sub influenţa alcoolului sau a drogurilor
09:04 - Bilanțul victimelor produse de erupția vulcanului din insula Java: 13 morți și 41 de răniți (VIDEO)
08:16 - Incendiu puternic în apropiere de Centura Capitalei, cu degajări mari de fum. Șoferii sunt sfătuiți să ocolească zona (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Predicțiile pentru fiecare zodie în luna Șobolanului, sub element Metal Yang (VIDEO)
23:34 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: În luna Șobolanului, sub element Metal Yang, provocarea e la nivel de conducere / În sectorul României sunt niște stele oribile. Totul e să fim calmi (VIDEO)
22:55 - Iulian Fota: Cel mai prost scenariu pentru România ar fi o confruntare militară majoră Rusia – Ucraina / Pretențiile rușilor merg mult dincolo de Ucraina. Ei vor drept de veto și pe soarta noastră (VIDEO)
22:22 - Bărbat din Năvodari, condamnat pentru că avea trei neveste. Ce pedeapsă a primit
21:53 - Nicolae Ciucă anunță o ședință după confirmarea primelor cazuri de infectare cu Omicron: Voi dispune măsuri. Nicio clipă nu trebuie pierdută
21:46 - Austria: Peste 40.000 de oameni au protestat în Viena față de restricții și planurile privind vaccinarea obligatorie (VIDEO)