Octav Bjoza, fost deținut politic în perioada comunismului, a fost demis din funcția de subsecretar de stat, de către premierul Florin Cîțu

Octav Bjoza, fost deținut politic în perioada comunismului, a fost demis din funcția de subsecretar de stat, de către premierul Florin Cîțu
Octav Bjoza

Octav Bjoza (82 de ani), fost deținut politic în perioada dictaturii comuniste, a fost demis de premierul Florin Cîțu, din funcția de subsecretar de stat.

Cîțu și-a justificat decizia prin faptul că Octav Bjoza a avut o poziție controversată cu privire la instaurarea comunismului în România și comunitatea evreiască.

„O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câştigate şi apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale şi de înalt responsabil al Guvernului României. Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România”, a declarat Cîţu.

Cine este Octav Bjoza, fostul deținut politic demis de către Florin Cîțu

Octav Bjoza a fost subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România, în perioada 1945-1989.

Fostul dizident anticomunist nu a fost membru de partid, iar în 2015a fost decorat de către președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

Înprezent, Bjoza este președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.