Octavian Jurma: Valul 5 va debuta probabil la sfârșitul lunii februarie / Putem considera doza 3 ca o primă doză pentru situația în care ne aflăm (VIDEO)

Octavian Jurma: Valul 5 va debuta probabil la sfârșitul lunii februarie / Putem considera doza 3 ca o primă doză pentru situația în care ne aflăm (VIDEO)
Foto: Octavian Jurma / Facebook

Cercetătorul Octavian Jurma a declarat, joi, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, că a treia doză de vaccin anti-COVID-19 poate fi considerată ca o primă doză pentru situația în care ne aflăm acum, având în vedere că readuce imunitatea la peste 90%.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Octavian Jurma, pe B1 TV: Valul 5 va debuta între ianuarie și martie, probabil la sfârșitul lui februarie

Întrebat ce efect ar putea avea întârzierea adoptării proiectului privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, Octavian Jurma a afirmat: „Efectul se va vedea, din păcate, în valul 5, care va debuta probabil că oriunde între ianuarie și martie, probabil că la sfârșitul lunii februarie. Vedem că odată ce a fost clar că certificatul verde nu va mai fi adoptat și că vom primi din nou relaxare fără vaccinare, numărul de vaccinări cu prima doză a scăzut dramatic, de aproape cinci ori față de vârful din octombrie”.

„Asta înseamnă că acel target (țintă, n.r.) de 10 milioane de doze și 52% din populație rezidentă vaccinată, care putea fi atins chiar pe 1 decembrie, ca să avem de ce să sărbătorim cu fanfară militară, a fost amânat deja pe luna martie, iar ținta de 15 milioane de persoane vaccinate, deci peste 75% din populație, este undeva în noiembrie la ora asta. Cu 50% din populație vaccinată, noi nu avem cum să limităm un val Delta, mai ales că vedem că deja această variantă 4.2, ceva mai infecțioasă, care circulă în Anglia, crește vertiginos și în România în ponderea numărului de secvențieri care sunt făcute”, a adăugat cercetătorul.

Întrebat dacă nevoia de a ne concentra mai mult pe administrarea primelor două doze, cum indicase noul ministru al Sănătății, exclude discuția despre doza a treia, el a afirmat: „Nu, dimpotrivă. Putem considera doza 3 ca o primă doză pentru situația în care ne aflăm. Știm deja din studii care încep să vină, mai ales din Israel, că la șase luni după administrarea celor două doze imunitatea scade cam la 50%, această imunitate neutralizantă care împiedică virusul să circule, pentru că imunitatea individuală rămâne în continuare rezonabil de bună. Acesta este și motivul pentru care și în Uniunea Europeană s-a redus perioada de valabilitate a certificatului după vaccinare, tocmai pentru a stimula vaccinarea cu doza booster, care știm că aduce înapoi la peste 90% imunitatea, și acești oameni care se vaccinează contribuie foarte mult la reducerea circulației virusului. De aceea cred că ar trebui, dimpotrivă, să insistăm pe vaccinarea cu doză booster în această perioadă, pentru că în același timp stimulăm și vaccinarea celor cu prima doză”.