Olt: Un bărbat și-a pierdut viața în urma intoxicației cu toxină botulinică, după ce consumase pește preparat acasă: „Nu există niciun antidot în România”

Olt: Un bărbat și-a pierdut viața în urma intoxicației cu toxină botulinică, după ce consumase pește preparat acasă: „Nu există niciun antidot în România”
Un bătrân în vârstă de 87 de ani, a murit după ce a fost înjunghiat de propriul nepot, în vârstă de 36 de ani, în urma unui conflict. Foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Un bărbat în vârstă de 58 ani, din judeţul Olt, a ajuns pe 15 septembrie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, iar la şase zile de la internare a decedat.

Acesta a fost diagnosticat cu intoxicație cu toxină botulinică, după ce mâncase pește gătit acasă, potrivit adevarul.ro.

Bărbat decedat în urma intoxicației cu toxină botulinică, după ce mâncase pește preparat acasă

Pacientul a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Slatina pe 15 septembrie cu tuse şi respiraţie grea. La mai puţin de o săptămână de la internare, bărbatul a decedat pe 21 septembrie în secţia de Terapie Intensivă.

Acesta a fost internat în secția ORL, ulterior fiind consultat medici din mai multe specialități.

Starea de sănătate a bărbatului s-a degratat treptat pe parcursul internării, el încetând din viață în 21 septembrie 2022 în secția Terapie Intensivă.

„Este vorba de un pacient de 58 ani, din mediul rural, care s-a prezentat în 15 septembrie la Spitalul Slatina, a fost internat, și diagnosticul de deces, după autopsie, este stop cardio respirator și intoxicație cu toxina botulinică. Ancheta este în derulare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Olt, Gabriela Gogiu.

La DSP Olt se așteaptă și rezultatul altor probe recoltate, ancheta nefiind finalizată

Potrivit reprezentantului SJU Slatina, suspiciunea de intoxicație cu toxină botulinică nu s-a ridicat încă de la internare.

În cele din urmă, după discuțiile avute cu membrii familiei pacientului, și după ce aceștia au spus că bărbatul consumase un preparat din pește preparat acasă, s-a luat în calcul și intoxicația cu toxină botulinică.

„Un pacient internat de săptămâna trecută în spitalul nostru, cu stare generală alterată, care pe parcursul internării s-a deteriorat și în principiu nu găseam cauza. A fost consultat de mai mulți medici din cadrul spitalului nostru și s-a ridicat suspiciunea intoxicației cu toxină botulinică în urma discuției și cu familia acestuia, pentru că altfel era destul de greu să ne gândim și la diagnosticul acesta.

S-au recoltat probe biologice care au fost trimise la „Matei Balș”, dacă nu mă înșel, pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii. Din păcate suspiciunea s-a confirmat, pacientul într-adevăr fusese diagnosticat cu toxină botulinică în urma consumării unei conserve de pește sau a unui preparat din pește, cred că făcut la domiciliu. Pacientul a decedat în cadrul spitalului nostru, în secția de Terapia Intensivă.

Din câte știu de la colegii din secția de Boli Infecțioase, nu există niciun antidot pentru toxina botulinică în România în niciun centru medical, s-au interesat de lucrul ăsta cât pacientul era în viață”, a declarat medicul Bogdan Vătu, potrivit sursei citate.

În urma decesului, familia bărbatului a făcut plângere. Conform reprezentantului SJU Slatina, Serviciul de Medicină Legală a fost sesizat, așa cum, de altfel, se întâmplă în toate cazurile de intoxicație cu toxină botulinică.

Ce reprezintă botulismul?

Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă cauzată de o neurotoxina de origine bacteriană, care determina paralizia progresivă a mușchilor striați cu apariția insuficienței respiratorii acute.

Sursa de toxiinfecție cu C. botulinum în cazul botulismului alimentar, este reprezentată de către alimentele conservate după prelucrare termică insuficientă, în special cele produse în gospodărie (conserve vegetale, de carne sau pește).

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
16:36 - A doua rachetă de tip sovietic, căzută pe teritoriul Republicii Moldova
16:33 - Doi adolescenți au fost executați public în Coreea de Nord după ce au distribuit filme străine
16:28 - Virgil Popescu (PNL): „Taxa pe soare e fake-news” / Cătălin Drulă (USR): Ministrul a spus niște minciuni. Ieșirile PSD-iștilor împotriva lui Popescu sunt ipocrite. La moțiune au făcut scut în jurul lui (VIDEO)
16:07 - Monica Anghel, răspuns tranșant la criticile fanilor: „Nu le-aș da un sfat femeilor să slăbească neapărat, dacă se simt bine în pielea lor și grase”
16:01 - O angajată a Primăriei Pașcani, acuzată de trafic de influență: ar fi primit aproximativ 45.000 de euro de la mai multe persoane cu scopul de a le rezolva solicitările
15:51 - Muncitorii români din Croația continuă protestele în Zagreb. N-au fost plătiți de două luni
15:50 - Primăria Brașov, amendată după accidentul în lanț din zona Dârste
15:38 - Cum funcționează contra propaganda ucraineană? Povestea unei tinere care vorbește cu mii de ruși în Telegram: „Sper că cel puțin câțiva oameni vor ajunge la ideea că ‘Soțul meu îmi este mai drag decât Herson'”
15:37 - Niculae Bădălău, arestat preventiv, a fost revocat de Parlament de la Curtea de Conturi (VIDEO)
15:29 - Preotul Vasile Bratie, despre venirea lui Moș Nicolae în copilăria sa: „Aveam nişte opinci roase de capră pe care nu puteam să le dăm cu cremă, dar le spălam şi le aşezam frumos lângă uşă”