OMS: Cei doar trecuți prin boală se expun „omicron” mai mult decât cei vaccinați

OMS: Cei doar trecuți prin boală se expun omicron mai mult decât cei vaccinați
Foto: Hepta - DPA Images / Pavlo Gonchar

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), doar o infecție corona supraviețuită nu protejează după cum se pare și împotriva infecției cu noua variantă „omicron”.

Asistăm astfel în ultimele zile la o multitudine de luări de poziție, venite de la specialiști, care încearcă să explice evoluțiile îngrijorătoare de ultim moment din pandemia de Sars-Cov2 dar și să calmeze opinia publică. Este însă bine de știut că deocamdată numărul cazurilor investigate clinic ale virusului în varianta „omicron” este relativ redus, de ordinul a câtorva mii. Ceea ce permite concluzii punctuale îngrijorătoare dar și răsturnări de situații. Oricând cele scrise astăzi pot fi semnificativ adăugite și corectate. Astfel panica nu are nici o justificare!

„Credem că o infecție anterioară nu protejează împotriva Omikron”, a declarat joi, la o conferință de presă a Biroului Regional OMS pentru Africa, infecțiologul Anne von Gottberg, de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile (NICD) din Africa de Sud, citată de revista germană „Der Spiegel”.

Cele observate până acum sugerează că persoanele care au fost deja infectate ar putea contracta cumva mai lesne din nou Covid-19, în forma sa Omicron. Potrivit lui von Gottberg, chiar și vaccinurile corona existente continuă să protejeze împotriva formelor clinice grave, reține astfel revista germană citată.

Sursa: spiegel.de

Tags: