Osama bin Laden, prins datorită informaţiilor obţinute de CIA în închisorile din România

Osama bin Laden, prins datorită informaţiilor obţinute de CIA în închisorile din România
Foto: pakistannewsblog.com

Liderul grupării extremiste al-Qaida, Osama bin Laden, a fost prins datorită informaţiilor esenţiale obţinute în centrele secrete de detenţie ale CIA din România şi Polonia, scrie AFP.

Oficialii spun că interogatoriile secrete conduse de CIA în închisorile din România şi Polonia au adus informaţii despre localizarea şi lichidarea lui Osama bin Laden, care au dus în final la uciderea lui.

Jurnaliştii americani susţin că au obţinut date importante chiar de la Khaled Sheikh Mohammed, şeful atentatelor de la 11 septembrie 2001, precum şi de la Abu Faraj al-Libi, succesorul acestuia. Amândoi au fost supuşi unor aspre interogatorii în închisorile româneşti şi poloneze.

Această ştire redeschide dezbaterile despre programul de interogare şi detenţie, în prezent închis, lansat de fostul preşedinte George Bush, care a autorizat CIA să folosească cele mai dure metode de interogare din istoria SUA, notează presa americană. Ulterior, preşedintele Barack Obama a închis acest program controversat.

De asemenea, şi jurnaliştii de la Fox News susţin că toţi aceşti ani de adunare a informaţiilor, incluzând controversatele metode de interogare a membrilor al-Qaida, din timpul administraţiei lui Bush, au ajutat trupele americane să ajungă la ascunzătoarea lui bin Laden din Pakistan, unde l-au omorât.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat că „lumea este un loc mai sigur fără Osama bin Laden”, însă serviciile secrete sunt în alertă maximă, de teama unor atentate răzbunătoare a susţinătorilor liderului arab.

Osama bin Laden a fost ucis, luni, în Pakistan, la 120 de km de oraşul Islamabad. În timpul operațiunii patru persoane au murit, respectiv trei bărbați și o femeie, care era folosită ca scut uman. Cu toate acestea, nu au fost înregistrate victime în rândul americanilor prezenți la fața locului.

După intervenţie, care a durat 40 de minute, echipa americană a plecat în elicopter cu trupul lui bin Laden, care a fost scufundat în mare de la bordul unui portavion, aflat în largul coastelor pakistaneze.

Osama bin Laden, trădat în România

Ultima oră
00:06 - Fost ministru francez al justiției, inculpat pentru corupție și abuz de putere: Rachida Dati e cercetată pentru activitatea sa de avocat al Renault în vremea lui Carlos Ghosn, când era și eurodeputată
00:00 - Medicul Adrian Marinescu, despre a treia doză de vaccin anti-COVID: Să putem lua în calcul noile mutații
23:54 - Premierul Florin Cîțu: “Dacă mai e nevoie ne vom mai vaccina o dată”
23:20 - Valeriu Gheorghiță, despre eșecul campaniei de vaccinare: Cred că vorbim despre o problemă sistemică. Ține de încrederea populației în autorități și de educație
23:04 - Florin Cîțu: PNRR va fi aprobat în septembrie. Primii bani ar putea veni în noiembrie, dar anumite proiecte ar putea începe mai devreme cu resurse de la buget și decontăm din PNRR
23:03 - Premierul Cîţu, despre afirmația ministrului Sportului la adresa Anei Maria Popescu: A fost un comentariu nefericit
22:35 - Valeriu Gheorghiță, despre valul 4 al pandemiei: Cifrele arată bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim preocupați sau să nu luăm în serios toată această situație
22:26 - Valeriu Gheorghiță: Vorbim de un val 4 în majoritatea țărilor europene. Sunt analizate pe de o parte măsuri de motivare pentru vaccinare, iar pe de altă parte e luat în calcul un pachet de restricții (VIDEO)
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declarația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit