Pacienții vor da la externarea din spital o coplată între 40 și 80 de lei

Pacienții vor da la externarea din spital o coplată între 40 și 80 de lei
Foto: spitalferdinand.ro

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Sănătății, pacienții internați în spital mai mult de o zi vor da la externare o coplată între 40 și 80 de lei, în funcție de categoria unității sanitare. Excepție de la acasta vor face trei categorii de persoane: copiii, femeile gravide și pensionarii cu venituri mici.

Ministerul Sănătătii a pus, vineri, în dezbatere publică, prin intermediul site-ului acestuia, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Contractului-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1389/2010, cu modificările și completările ulterioare, document ce reglementează și acordarea coplății.

Astfel, pentru serviciile medicale – caz rezolvat acordate în regim de spitalizare continuă nivelul coplăţii este între 40 lei (spitale categoria V și neclasificabile) și 80 de lei (spitale categoria I și IM). De asemenea, pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare de zi pentru care plata se face prin tarif/serviciu medical sau prin tarif/caz rezolvat, nivelul coplăţii este între 20 de lei (spitale categoria V și neclasificabile) și 60 de lei (spitale categoria I și IM).

Citește AICI textul integral al proiectului