Până la 12.000 de posibile concedieri în România, în urma unui BREXIT fără acord cu UE

Până la 12.000 de posibile concedieri în România, în urma unui BREXIT fără acord cu UE
Foto: pixabay

Un Brexit fără acord cu UE, de la 1 ianuarie 2021, ar putea aduce concedieri masive în industria textilă şi de încălţăminte din România. Până la 12.000 de locuri de muncă ar putea fi afectate, undeva la 2% din PIB şi 1,4% din cifra totală de afaceri din economie.

Brexit fără acord cu UE, 12.000 de concedieri în România

Industria textilă eu­ro­peană livrează masiv către Marea Britanie, ţară care a dat lumii unele dintre cele mai importante nume din mo­dă.

România produce haine, fibre textile şi încălţăminte în valoare de 22 mld. lei (4,4 mld euro) anual, adică echivalentul a 2% din PIB, industria având o pondere de circa 1,3-1,4% în totalul cifrei de afaceri a mediului de bussiness local în 2019.

Astfel, țara noastră este unul dintre cei mai mari producători de profil din Europa, potrivit ZF.

Un Brexit fără acord ar putea lăsa fără loc de muncă 130.000 de croitorese şi cusăto­re­se din Europa, iar Româ­nia ar fi a treia cea mai afectată ţară, cu 12.000 de locuri de mun­că tăiate din industria textilă, potrivit unui raport al Confederaţiei Eu­ropene a Producătorilor de Haine şi Textile (Euratex). Alături de țata noastră, Italia şi Portugalia ar avea de suferit cel mai mult din blocul co­munitar, fiecare urmând a pierde 27.000, 12.000 şi respectiv 11.000 de lo­curi de muncă.

„Fabricile care lucrează pentru bran­duri britanice se confruntă cu pro­ble­me majore, au redus numărul de sala­riaţi şi pentru că nu mai au comenzi se gân­desc chiar să închidă din 2021. Brita­ni­cii aveau multe branduri care îşi lucrau co­lecţiile în România. Piaţa de textile re­sim­te punctual efectele acestor falimente şi insolvenţe, dar mai mult efectele Brexitului“, spu­nea recent designerul Irina Schrotter.

O nouă rundă de negocieri legate de Brexit, încheiată fără un acord

Întâlnirea dintre prim-ministrul britanic Boris Johnson şi preşedinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen, prin care se urmărea ieşirea din impas privind negocierile legate de Brexit și găsirea unui acord în acest sens, s-a încheiat fără o înţelegere. O nouă rundă de negocieri este programată pentru duminică, 13 decembrie, anunță BBC.

Încercările repetate de a înlătura piedicile din calea unui acord între Regatul Unit şi Uniunea Europeană și de evita ieșirea haotică a Marii Britanii din UE la 1 ianuarie 2021 continuă să prezinte „decalaje foarte mari”, anunță oficialii europeni, însă negocierile vor continua.

Ursula Von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, a declarat că cele două părţi sunt încă departe una de cealaltă. Aceasta a afirmat că discuţiile au fost „animate şi interesante” şi că cele două părţi „şi-au înţeles reciproc poziţiile”, dar că „rămân îndepărtate”.

Vom ajunge la o decizie până la finalul acestui weekend”, a mai declarat ea.

Dealtfel și premierul britanic, Boris Johnson, spune că „nu a vrut să lase netestată nicio cale spre un posibil acord”.

Urmăriți B1TV.ro și pe