Pandemia scapă de sub control în România. Specialiștii atrag atenția: București și Ilfov trebuie urgent carantinate

Pandemia scapă de sub control în România. Specialiștii atrag atenția: București și Ilfov trebuie urgent carantinate
Foto: Inquam Photos / George Călin

Pandemia scapă de sub control în România, context în care specialiștii atrag atenția că măsura carantinării marilor orașe este tot mai greu de evitat.

Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie precizează că în Bucureşti şi Ilfov s-a depăşit de ceva vreme gradul de incidenţă de la care era necesară carantinarea. Ea precizează că această măsură devine obligatorie având rata mare de incidență:

„Este un moment absolut critic, nu neapărat din cauza incidenţei, ci pentru că înregistrăm 400 de decese zilnic. În Bucureşti şi Ilfov s-a depăşit de ceva vreme gradul de incidenţă de la care era necesară carantinarea. Ştiu, nu este uşor să impui o astfel de măsură incomodă pe fondul gradului de complianţă al populaţiei şi într-o zonă în care activităţile economice, politice şi culturale au o asemenea intensitate. Dar este obligatorie. Repet, incidenţa a depăşit de mult cota la care erau obligatoriu de luat asemenea măsuri în Bucureşti-Ilfov. Oricum, pentru a fi eficientă, această decizie de carantinare a Capitalei şi a zonelor limitrofe este necesară pentru cel puţin 14 zile”, a atras atenţia Doina Azoicăi, citată de adevarul.ro.

În acest context trebuie spus că o analiză a Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei arată că instituirea carantinei are efecte în majoritatea localităţilor unde a fost aplicată. Primele semne de îmbunătăţire a situaţiei apar cam din ziua a zecea. Cele mai multe, însă, după trei săptămâni.

Autoritățile anunță că 253 de orașe și de municipii au o incidență mai mare de 3 la mia de locuitori. Cea mai gravă situație este în orașul Bragadiru, unde incidența a ajuns la 19,52. O incidență similară este raortată și pentru orașele: Popești Leordeni, Voluntari și Otopeni.

De asemenea, 1533 de comune din România au rata de incidență peste 3 la mia de locuitori.

Cea mai mare rată de incidență este întâlnită în comuna Călugăreni, cu peste 24 de cazuri la mia de locuitori.