Părinții vaccinați cu copii mai mari de 7 ani, infectați cu Covid, nu pot primi concediu plătit

Părinții vaccinați cu copii mai mari de 7 ani, infectați cu Covid, nu pot primi concediu plătit

Părinții vaccinați ai copiilor cu vârsta peste șapte ani care se îmbolnvăsc de Covid-19 nu pot primi concediu plătit, deoarece sunt imunizați, iar legea nu prevede această situație, potrivit Digi24.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că modificarea poate fi făcută prin ordonanță de urgență dată de guvern, însă un guvern interimar așa cum este în acest moment nu poate adopta aceste acte normative.

O soluție ar fi ca modificarea legislativă să fie făcută în Parlament, însă astfel de proceduri durează mult timp.

Părinții vaccinați nu pot sta cu copiii bolnavi

Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie din Societatea Națională a Medicilor de Familie, afirmă că, potrivit legislației anterioare, persoanele care luau contact cu cei infectați erau plasate în carantină și beneficiau de concediu plătit de izolare.

„Vorbim despre părinții copiilor depistați pozitiv și care au vârstă mai mare de 7 ani, care, dacă sunt vaccinați, nu vor intra în izolare. Avem o schimbare de paradigmă, în sensul că contacții persoanelor confirmate, conform legislației anterioare, trebuiau să intre în carantină și beneficiau de concediu de carantină. După modificările metodologice, aceste persoane care sunt vaccinate nu vor intra în carantină. În această situație, un copil care se infectează și se îmbolnăvește, va fi izolat la domiciliu, iar părinții nu vor fi carantinați”, explică Gindrovel Dumitra.

„Pentru noi, medicii de familie, singura soluție pentru a da concediu medical acestor părinți pentru a sta acasă cu copilul se limitează la copiii cu vârstă mai mică de 7 ani, situație în care vor putea beneficia de concediu pentru creșterea copilului bolnav până la 7 ani sau a copilului cu handicap dacă are sub 18 ani.

În situația copiilor cu vârstă mai mare de 7 ani și n-au certificat de handicap, copiii sau părinții nu vor beneficia de certificat medical dacă sunt vaccinați”, mai spune medicul Dumitra.

Medicul a precizat însă că părinții vaccinați cu copil infectat cu COVID, care dezvoltă simptome și sună la ambulanță pentru a fi testați, pot primit concediu pentru perioada de carantină în care așteaptă venirea ambulanței și rezultatul testului PCR.

„Pentru acele zile cât așteaptă ambulanța sau rezultatul testului pot primi concediu de carantină”, a spus Gindrovel Dumitra.

Peste 14.000 de cazuri noi și peste 500 de decese, raportate în ultimele 24 de ore

În România, în ultimele 24 de ore au fost raportate 14.950 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 și peste 500 de decese. În unitățile sanitare de profil sunt internate 20.442 de persoane, 1.861 dintre pacienți fiind în stare gravă, la ATI.

DSP a anunțat că rata de infectare în București a scăzut sub 16 la mia de locuitori, la raportarea de miercuri. Astfel, în ultimele 14 zile, Capitala înregistrează o incidență cumulată de 15,93 de cazuri la mia de locuitori. În urmă cu o zi, rata de incidenţă a fost 16,13.

Noi restricții anti-COVID, în vigoare de luni

Luni au intrat în vigoare noi măsuri menite să limiteze răspândirea coronavirusului.

Pentru accesul în instituțiile publice, în hoteluri, mall-uri, restaurante, cinematografe și toate magazinele, cu excepția celor alimentare și a farmaciilor, se cere certificat verde COVID.

Restaurantele, cafenelele, terasele funcționează doar la 50% din capacitate și pot veni doar cei care au certificatul verde. Programul este 05:00 – 21:00, la fel ca în cazul magazinelor.