Patron din Gura Humorului, arestat preventiv la mai bine de un an după ce a torturat, bătut și umilit un minor de 11 ani

Patron din Gura Humorului, arestat preventiv la mai bine de un an după ce a torturat, bătut și umilit un minor de 11 ani
Patron din Gura Humorului, arestat preventiv la mai bine de un an după ce a torturat, bătut și umilit un minor de 11 ani

Nu există ceva mai crud decât un adult care bate un copil. Cu atât mai crud este atunci când un adult conștient de ceea ce face se apucă să-l tortureze și umilească pentru că poate, pentru că discursul plin de ură din jurul nostru și care nu e sancționat în niciun fel îl încurajează să facă asta.

Copilul bătut, umilit și torturat este de etnie romă. Agresorul e patron

Copilul de 11 ani, privat de libertate timp de patru ore, dezbrăcat în luna februarie și întins pe pardoseală, udat cu apă, lovit cu pumnii și picioarele la nivelul feței și corpului, lovit peste mâini cu o coadă de lopată, lovit cu capul de o ușă, obligat să recunoască fapta și filmat în timp ce spunea ce i se cerea, amenințat că va fi spânzurat dacă nu se supune, este de etnie romă și vine dintr-o familie modestă.

Agresorul, Daniel Dumitru Chirap este patron. Prejudiciul pe care-l reclamă constă în trei sticle de whiskey. Pentru trei sticle de alcool un adult în toată firea a fost capabil să tortureze psihic și fizic un copil.

În data de 2 august, de Ziua Comemorării Holocaustului Romilor, s-au rostit și repetat discursuri, s-au făcut promisiuni că societatea românească a evoluat, s-au condamnat atitudini și gesturi discriminatorii la adresa cetățenilor romi.

Și asta nu doar la nivel ultra-oficial dar și pe rețelele de socializare, la televizoare și în presa scrisă, practic peste tot. Ce să mai, dacă ieri, la nivel declarativ întreaga țară părea că a înțeles că ura n-are ce căuta în societatea românească a anului 2022.

Dacă treci însă de reacțiile la vedere și citești comentariile din subsolul articolelor, de pe forumuri, din grupurile unor comunități, de pe paginile rețelelor sociale, ai ocazia să vezi discursuri pline de ură, discriminare, amenințări la integritatea fizică a romilor.

Nu e prima dată când agresiunea unui cetățean de etnie romă e tratată cu lejeritate de autorități

Să nu uităm că exact cu o zi înainte de toate discursurile oficialilor despre toleranță, o femeie de etnie romă care fusese bătută și umilită de un șofer de microbuz (fost polițist) în 2019 a fost condamnată de măreața justiție ca tot ea să plătească o amendă sau să facă închisoare pentru tulburarea liniștii publice și că, mai ales, agresorul a primit cu suspendare.

Pentru trei sticle de alcool un adult în toată firea a fost capabil să tortureze psihic și fizic un copil.

În cazul patronului din Gura Humorului care a bătut, torturat și umilit un minor aflăm că abia la un an și câteva luni de la faptă, joi, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de un magistrat de drepturi și libertăți de la Judecătoria Gura Humorului.

Potrivit monitorulsv, Daniel Dumitru Chirap este acuzat de procurori de comiterea mai multor infracțiuni, respectiv lovire sau alte violenţe, șantaj şi lipsire de libertate. Faptele pentru care humoreanul a ajuns în spatele gratiilor s-au petrecut în februarie 2021 și au fost o modalitate de răzbunare față de un minor de 11 ani, de etnie romă, care ar fi comis un furt din societatea comercială pe care Chirap o administrează.

Comunicatul Parchetului este destul de clar: lovire, tortură, umilință, privare de libertate

”S-a reţinut că la data de 25 februarie 2021, în intervalul orar 15.30-19.30, inculpatul a luat-o cu forţa pe persoana vătămată minoră în vârstă de 11 ani în timp ce aceasta din urmă se afla în apropierea sediului societăţii comerciale pe care o administrează situat în oraşul Gura Humorului, a condus-o şi introdus-o împotriva voinţei sale într-o anexă a societăţii comerciale, unde a privat-o de libertate o perioadă de aproximativ 4 ore, timp în care a supus victima la tratamente degradante, respectiv a ținut-o în frig dezbrăcată, întinsă pe pardoseală şi a udat-o cu apă.

De asemenea, în împrejurările descrise mai sus, în intervalul orar 15.30-19.30, a exercitat în mod repetat violenţe asupra persoanei vătămate minore, respectiv a lovit-o cu pumnii şi picioarele la nivelul feţei şi corpului, a lovit-o cu o coadă de lopată peste mâini şi a lovit-o cu capul de o ușă, cauzându-i leziuni traumatice ce au necesitat 4-5 zile de îngrijiri medicale şi totodată a constrâns-o prin amenințări și acte de violență pe persoana vătămată minoră în timp ce se afla împotriva voinţei sale în anexa societăţii comerciale să se dezbrace şi să mărturisească săvârşirea unei infracţiuni de furt presupus a fi comis la data de 24 februarie 2021, context în care a înregistrat-o audio-video cu telefonul mobil personal”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.

Faptele de la vremea respectivă au fost publicate în Monitorul de Suceava, iar imaginile cu minorul lovit au fost postate pe Facebook chiar de mama copilului.

Mama minorului de 11 ani a relatat că ”organul de poliție” i-a adus copilul acasă bătut măr, în ziua de 25 februarie 2021. În sprijinul acestor acuzații, femeia a postat fotografii în care se văd urme de violență pe trupul și pe fața minorului de 11 ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)
18:02 - George Simion i-ar fi tăiat microfonul Dianei Șoșoacă la protestul din Piața Victoriei. Senatoarea s-a înfuriat: „Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR. Rușine!” (GALERIE FOTO)