ANSVSA: Pesta porcină africană se manifestă în 26 de județe din România. Există 530 de focare

ANSVSA: Pesta porcină africană se manifestă în 26 de județe din România. Există 530 de focare
Foto: Pixabay.com

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că, în acest moment pesta porcină africană (PPA) se manifestă în 244 de localități din 26 de județe ale țării, fiind confirmare 530 de focare, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

”În11 județeau fost diagnosticatedoar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent,au fost eliminați 652.007 porci afectați de boală și au fost diagnosticate 3.288 de cazuri la mistreți”, arată sursa citată.

Pe de altă parte, reprezentanții ANSVSA precizează că, în total, au fost stinse 2.537 focare.

În plus, până joi, 12 martie, au fost despăgubiți 15.035 de proprietari, cu sume în valoare totală de 425.342.790 de lei.

În acest context, autoritățile fac apel la cetățeni să respecte o serie de măsuri. Acestea precizează că pentru pesta porcină africană nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate.

”Nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole înveciate cu mediul silvatic; este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustic sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar;creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator”, recomandă reprezentanții ANSVSA.

Focare de pestă porcină africană au fost depistate în mai multe state din Europa. Etse vorba despre Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia și Ucraina și Grecia.

Autoritățile mai precizează că pesta porcină africană nu se transmite la om. Virusul are însă impact la nivel economic și social.

Tags: