Peste 10.000 de porci vor fi ucişi la o singură fermă din Hunedoara ca urmare a confirmării pestei porcine africane

Peste 10.000 de porci vor fi ucişi la o singură fermă din Hunedoara ca urmare a confirmării pestei porcine africane
sursa foto: pixabay

Un focar de pestă porcină a fost confirmat la o fermă din Hunedoara, peste 10.000 de animale urmând să fie sacrificate. În data de 22 septembrie 2021, la Instituţia Prefectului judeţul Hunedoara s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Hunedoara (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploataţia comercială de porci din localitatea Turdaş.

„Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara informează că  a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Turdaş, judeţul Hunedoara, în data de 21 septembrie 2021, în baza buletinului de analiză emis de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală IDSA Bucureşti.

Animalele sacrificate vor fi depuse într-o groapă autorizată. A fost instituită o zonă de protecţie care cuprinde localităţile: Turdaş, Turmaş,Mărtineşti, Pricaz şi ferma din localitatea Turdaş.

„DSVSA Hunedoara solicită sprijinul şi înţelegerea unităţilor administrativ teritoriale, a cetăţenilor şi a operatorilor economici pentru respectarea măsurilor care se impun, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mişcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane (PPA)”, arată comunicatul DSVSA, semnat de directorul executiv Lucian Laurenţiu Josan.

Ultima oră
16:51 - Ramona Olaru nu mai suportă glumele lui Dani Oțil: „Te vede Dumnezeu”
16:49 - Asztalos Csaba, despre proiectul respins de Senat: Concluzia CNCD e că măsurile propuse nu sunt discrimnatorii / Peste tot în Europa certificatul verde se introduce prin legi, nu prin HG (VIDEO)
16:43 - Nicolae Ciucă, întrebat dacă o apropiere de USR înseamnă sfârșitul discuțiilor cu PSD: Nu e închisă ușa către absolut nimeni. Mandatul meu e să negociem pentru un guvern minoritar PNL – UDMR
16:40 - eMAG Black Friday 2021 şi-a stabilit data la care va avea loc. Ce oferte a pregătit retailer-ul online
16:32 - Nicolae Ciucă: Continuăm negocierile pentru a trece guvernul minoritar PNL-UDMR / Lista de miniștri și programul de guvernare, depuse la Parlament până la finalul zilei de sâmbătă (VIDEO)
16:32 - Regiunea Munteniei are cele mai mari rate de infectare cu SARS-COV-2. TOP 10 localități. Otopeni, lider, cu 22 de infectări la mia de locuitori
16:32 - Altex Black Friday 2021. Campania debutează pe 28 octombrie și durează 4 săptămâni. Vor fi reduceri și de 60%
16:30 - Valentina Pelinel a ajuns să meargă în cârje. Ce a păţit soţia lui Borcea?
16:12 - Klaus Iohannis, întrevederi cu președinții Parlamentului din Egipt: România sprijină consolidarea dialogului dintre UE și Egipt
16:02 - Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Odată cu plafonarea și compensarea facturilor se vor calma și fluctuațiile din piață. Cred că prețurile se vor tempera”