Peste 220.000 de curcani, sacrificați din cauza gripei aviare la cea mai mare fermă din țară. Dragoș Frumosu (Sindalimenta): Dacă autoritățile reacționează ca la pestă, distrug și sectorul ăsta. Va însemna o mare crimă (VIDEO)

Peste 220.000 de curcani, sacrificați din cauza gripei aviare la cea mai mare fermă din țară. Dragoș Frumosu (Sindalimenta): Dacă autoritățile reacționează ca la pestă, distrug și sectorul ăsta. Va însemna o mare crimă (VIDEO)
Imagine cu gropile în care sunt aruncați curcanii sacrificați din cauza gripei aviare. Captură Video: Brașov.net

Peste 220.000 de curcani sunt sacrificați din cauza gripei aviare la Codlea, la cel mai mare producător de carne de acest tip din țară. Imagini din dronă arată amploarea dezastrului: excavatoarele au săpat gropi în care sunt aruncate păsările moarte.

Despre intervenția autorităților acolo a vorbit, pentru B1 TV, Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA. La rândul său, Dragoș Frumosu, vicepreședinte Sinalimenta, a declarat că dacă instituțiile statului vor trata pericolul gripei aviare cum au făcut și cu pesta porcină africană, atunci va mai fi distrus un sector alimentar și va fi „mare crimă”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Dănuț Păle (ANSVSA), despre focarul de gripă aviară de la Codlea

„Cred că publicul a fost informat că, oficial, boala a fost declarată pe 27 ianuarie 2023. Atunci a fost confirmat focarul de gripaă aviară la Codlea, lucru transmis în spațiul public. Nu puteam să informăm populația mai devreme. pentru că ne trebuia un buletin de analiză de la Laboratorul național de referință din cadrul Institutului de diagnostic și sănătate animală, pentru că lucrăm cu documente oficiale. că e o boală destul de gravă la pasăre.

Fiecare societate comercială e obligată să aibă contract cu o firmă de incinerare. nu putem să impunem firma, dar firma care trebuia să producă incinerarea. Era în Ialomița, la 250 de km de focarul de la Codlea. Toată țara era atunci blocată de zăpadă.

Prefectul de Brașov, care e președintele Comitetului local de combatere a bolii, a convocat toate structurile din cadrul comitetelor local de combatere a bolii și s-a luat decizia cu Agenția de Mediu, Apele Române, Direcția de Sănătate Publică, Poliție, jandarmi, că acolo e cel mai aproape de focar, pentru nu a difuza boala și la alte ferme comerciale.

E singura fermă care e afectată pe platforma Codlea, la un efectiv de două milioane de capete de păsări. Serviciile veterinare sunt acolo.

Se fac dezinfecții regulate, circulația mijloacelor de transport și a oamenilor se face sub regim controlat, cu dezinfecții riguroase. Absolut tot e sub control”, a declarat, pentru B1 TV, Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA.

Gripa aviară, încă un pericol pe lângă pesta porcină africană

„Presupun că sunt lucruri care se întâmplă fără a fi provocate. Cred chestia asta… după ce s-a întâmplat cu pesta porcină africană, am început să cred că orice e posibil în România… Sigur că sunt și alte metode care să nu conducă la crearea unor gropi în care să fie îngropate aceste păsări, există incineratoare. Autoritățile, să mă ierte Dumnezeu, probabil iar nu-și fac datoria…

Fiecare societate are obligația de a încheia contracte cu cei care au incineratoare. Aici e o situație deosebită, că nu cred că e permis decât în anumite condiții, cu mașini speciale, să duci pui cu gripă să-i arzi în altă parte. Dar se pot lua măsuri în consecință.

Sper ca autoritățile, spre deosebire de măsurile pe care nu le-a luat cu pesta, aici să se miște altfel, că dacă distrug și sectorul ăsta înseamnă o mare crimă, înseamnă mâncare din import într-un procent foarte foarte mare și pierdem foarte multe ferme”, a declarat, la rândul său, Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)