Peste 220.000 de curcani sunt sacrificați din cauza gripei aviare la Codlea, la cel mai mare producător de carne de acest tip din țară. Imagini din dronă arată amploarea dezastrului: excavatoarele au săpat gropi în care sunt aruncate păsările moarte.
Despre intervenția autorităților acolo a vorbit, pentru B1 TV, Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA. La rândul său, Dragoș Frumosu, vicepreședinte Sinalimenta, a declarat că dacă instituțiile statului vor trata pericolul gripei aviare cum au făcut și cu pesta porcină africană, atunci va mai fi distrus un sector alimentar și va fi „mare crimă”.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
„Cred că publicul a fost informat că, oficial, boala a fost declarată pe 27 ianuarie 2023. Atunci a fost confirmat focarul de gripaă aviară la Codlea, lucru transmis în spațiul public. Nu puteam să informăm populația mai devreme. pentru că ne trebuia un buletin de analiză de la Laboratorul național de referință din cadrul Institutului de diagnostic și sănătate animală, pentru că lucrăm cu documente oficiale. că e o boală destul de gravă la pasăre.
Fiecare societate comercială e obligată să aibă contract cu o firmă de incinerare. nu putem să impunem firma, dar firma care trebuia să producă incinerarea. Era în Ialomița, la 250 de km de focarul de la Codlea. Toată țara era atunci blocată de zăpadă.
Prefectul de Brașov, care e președintele Comitetului local de combatere a bolii, a convocat toate structurile din cadrul comitetelor local de combatere a bolii și s-a luat decizia cu Agenția de Mediu, Apele Române, Direcția de Sănătate Publică, Poliție, jandarmi, că acolo e cel mai aproape de focar, pentru nu a difuza boala și la alte ferme comerciale.
E singura fermă care e afectată pe platforma Codlea, la un efectiv de două milioane de capete de păsări. Serviciile veterinare sunt acolo.
Se fac dezinfecții regulate, circulația mijloacelor de transport și a oamenilor se face sub regim controlat, cu dezinfecții riguroase. Absolut tot e sub control”, a declarat, pentru B1 TV, Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA.
„Presupun că sunt lucruri care se întâmplă fără a fi provocate. Cred chestia asta… după ce s-a întâmplat cu pesta porcină africană, am început să cred că orice e posibil în România… Sigur că sunt și alte metode care să nu conducă la crearea unor gropi în care să fie îngropate aceste păsări, există incineratoare. Autoritățile, să mă ierte Dumnezeu, probabil iar nu-și fac datoria…
Fiecare societate are obligația de a încheia contracte cu cei care au incineratoare. Aici e o situație deosebită, că nu cred că e permis decât în anumite condiții, cu mașini speciale, să duci pui cu gripă să-i arzi în altă parte. Dar se pot lua măsuri în consecință.
Sper ca autoritățile, spre deosebire de măsurile pe care nu le-a luat cu pesta, aici să se miște altfel, că dacă distrug și sectorul ăsta înseamnă o mare crimă, înseamnă mâncare din import într-un procent foarte foarte mare și pierdem foarte multe ferme”, a declarat, la rândul său, Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta.