Pionierul internetului, Paul Baran, a murit la vârsta de 84 de ani

Pionierul internetului, Paul Baran, a murit la vârsta de 84 de ani
Foto: blogs.mercurynews.com

Omul de știință american Paul Baran, a cărui muncă a ajutat la formarea și consolidarea internetului, a murit la vârsta de 84 de ani, informează BBC.

Paul Baran a fost cel care s-a gândit la ideea de a face comunicațiile mai rezistente atunci când acestea sunt atacate prin a împărți datele în mai multe părți.

Munca sa a fost folosită în cercetări din timpul Războiului Rece.

În 1960, americanul Baran s-a gândit că munca ar fi mai ușoară dacă datele sunt împărțite în mai multe bucăți și cu ajutorul unui sistem de distribuție acestea vor fi mult mai ușor transmise de la o stație la alta. Ideea acestuia a venit în urma încercării de a păstra rețelele de telecomunicații funcționabile chiar și în eventualitatea că America ar putea fi lovită de un atac nuclear.

Această idee a fost de mare ajutor rețelei americane Arpanet, creată pentru a ajuta oamenii de știință americani să comunice, și a reprezentat practic bazele internetului.

„Lui Paul nu i-a fost niciodată frică să experimenteze lucruri noi pe care alții nu le-ar fi îndrăznit să le încerce”, a declarat unul din părinții internetului, Vinton Cerf.

Paul Baran a murit la reședința sa din Paolo Alto, California în urma bolii grave de care suferea, respectiv cancer la ficat.