Ploile au făcut prăpăd în țară: Zeci de gospodării au fost inundate. 11 oameni au fost salvați din calea viiturilor, în județul Cluj (VIDEO)

Ploile au făcut prăpăd în țară: Zeci de gospodării au fost inundate. 11 oameni au fost salvați din calea viiturilor, în județul Cluj (VIDEO)
Foto: informatia-zilei.ro

După ploile torenţiale, au urmat inundaţiile. În județul Maramureş a plouat torențial, iar apa a intrat în curțile și casele oamenilor. Circulaţia pe Drumul Național 18 B, care face legătura între Cluj şi Baia Mare, a fost întreruptă, informează B1 TV. Sute de gospodării au fost inundate în judetul Cluj și 11 oameni au fost salvați de pompieri din calea apelor. Cotele râurilor se menţin ridicate, avertizează autorităţile.

Inundațiile au făcut prăpăd în județul Maramureș. A plouat torențial o oră și jumătate cu grindină iar fulgerele au brăzdat cerul necontenit. Apa a intrat în curțile și casele oamenilor, iar pe ulițe au măturat totul din cale. Circulația pe Drumul Național 18 B, care face legătura între Cluj și Maramureș, a fost intreruptă. Pompierii au sărit în ajutorul localnicilor, după ce patru persoane rămăseseră izolate.

Ploile au făcut prăpăd în țară

#DIRECT_ONE_na4nuh#

În localitatea Dămăcușeni, câțiva oameni care au încercat să treacă râul Lăpuș cu un tractor, au fost surprinse de viitură și au rămas blocate în mijlocul apelor. Localnicii au povestit că de mulți ani n-au mai văzut o asemenea manifestare violentă a naturii. Stratul de grindă depus la sol a măsurat câțiva centimetri, iar apa a intrat în curțile și casele oamenilor, iar pe ulițe a măturat totul din cale.

În Dej, sute de gospodării au fost inundate. Pompierii au avut nevoie de sprijinul echipajelor venite din Cluj pentru a face față numeroaselor solicitări.

”S-a intervenit cu 8 echipaje peste 40 de ofițeri și subofițeri din cadrul ISU Cluj pentru a scoate apa din subsoluri. Au fost salvate din calea viiturilor trei persoane, dar evacuate nu a fost în acest moment nicio persoană”, a declarat Andrei Biriș, purtător de cuvânt al ISU Cluj.

”Calamitate naturală putem spune pentru că am avut o ploaie torențială, rupere de nori și au fost afectate zone importante mai ales cei care locuiesc în zona centrală și au locuințele în apropiere de Valea Salcă. Sunt afectate 200 de familii.”, a spus primarul din Dej, Costan Morar.

În apa până la genunchi, oamenii s-au ținut de porți în fața caselor și au privit deznădăjduiți în jur.

Unii oameni au încercat să facă față viiturii cu panouri de tablă puse în dreptul gardurilor, în speranța că apa nu le va intra în curți. Alții au ieșit cu lopețile în stradă, în încercarea de a desfunda șanțurile și canalizarea.

Probleme au fost și în satul Nadăş, din județul Arad, unde aproape 200 de gospodării au fost inundate în urma unei furtuni. Curentul a căzut în toată localitatea iar apa pe şosea a atins și 50 de centimetri. Peste 50 de pompieri-salvatori au intervenit pentru a-i ajuta pe localnici.