Poluare record în Capitală: Depășiri cu aproape 1.000% ale nivelului de PM2,5, respectiv cu 800% pentru particule mari de praf (VIDEO)

Poluare record în Capitală: Depășiri cu aproape 1.000% ale nivelului de PM2,5, respectiv cu 800% pentru particule mari de praf (VIDEO)
foto: Pixabay

Poluare record în Capitală, înregistrată duminică noapte și luni dimineață. Potrivit B1 TV, rețeaua națională și rețele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării.

Datele arată depășiri cu 900% – 1.000% ale nivelului maxim admis de PM 2,5 (un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe). Pentru PM10 (particule mari de praf), s-au înregistrat depășiri de aproape 800%.

Deși autoritățile române încă nu au avut nicio reacție, este de așteptat ca ministrul Costel Alexe să facă precizări de presă în cel mai scurt timp.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Particulele în suspensie PM10 si PM2,5 reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Ele provin din erupții vulcanice, eroziunea rocilor furtuni de nisip și dispersia polenului, precum și din activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.

Potrivit calitateaaer.ro, dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

Ele afectează în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.

Tags: