Poşta Română permite accesul tuturor clienţilor în oficiile poştale, fără a solicita certificatul verde

Poşta Română permite accesul tuturor clienţilor în oficiile poştale, fără a solicita certificatul verde
Foto: Facebook / Poșta Română

UPDATE 14:30: Toţi clienţii Poştei Române vor avea acces în unităţile poştale din întreaga ţară fără a fi nevoiţi să prezinte Certificatul verde, informează compania, într-un comunicat.

Compania Națională Poșta Română anunță că va permite clienților acces total la serviciul universal în toate subunitățile poștale, în condiții de siguranță, în contextul suplimentării măsurilor de limitare a răspândirii infectării cu SARS-Cov-2.

„Toți clienții Poștei Române, care au probleme de rezolvat la oficiile poștale, pot intra în incinta subunităților noastre fără a prezenta certificatul verde. Pensionarii și părinții pot să ridice pensiile și alocațiile așa cum au făcut-o și până acum! Așadar, la intrarea în oficii, nu solicităm prezentarea Certificatului verde, prin care să faceți dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2”, arată instituția, într-un comunicat.

Pentru siguranță, însă, Poșta solicită:

 • Să purtați în mod corect masca de protecție, care trebuie să acopere gura și nasul;
 • Să vă dezinfectați mâinile, atât la intrare, cât și la ieșire, folosind dezinfectantul pus la dispoziția dumneavoastră în incinta subunității poștale;
 • Să respectați regula de o persoană în incinta oficiului;
 • Să respectați distanțarea socială, de cel puțin 2 m între persoane, atunci când așteptați la intrare.

UPDATE 13:20: Guvernul a emis luni o nouă hotărâre de guvern prin care stabilește mai multe excepții de la obligativitatea certificatului verde pentru accesul în centre comerciale sau în instituții publice.

Raed Arafat a precizat că persoanele care nu sunt vaccinate sau trecute prin boală vor putea intra în sediile Poștei Românie pentru a ridica pensiile sau alocațiile copiilor. Astfel, pensionarii şi părinţii au acces în sediile Poştei Române chiar dacă nu sunt vaccinaţi.

De asemenea, s-a decis ca accesul în malluri și hoteluri doar pentru persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

Hotărârea de Guvern integrală poate fi citită aici.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Pensionarii și părinții care nu sunt vaccinați sau trecuți prin boală nu vor putea intra în sediile Poștei Românie pentru a ridica pensiile sau alocațiile copiilor, informează Antena 3.

Hotărârea adoptată, vineri, de Guvern pentru instituirea noilor restricții valabile de luni, publicată în Monitorul Oficial, arată că începând de astăzi, accesul în instituțiile publice va fi permis doar persoanelor care pot face dovada vaccinării, care au trecut prin boală sau sunt testate.

Astfel, cei care nu au certificat verde nu își mai pot plăti taxele, impozitele sau amenzile la ghișeele ANAF sau în interiorul primăriilor.

Totodată, aceștia nu vor mai putea intra în sediile Poștei Române pentru a-și ridica pensiile sau alocațiile, potrivit sursei citate.

Însă, cei care nu au certificatele verzi sunt nemulțumiți și spun că se simt discriminați, mai ales persoanele de peste 50 de ani care nu sunt familiarizate cu plățile online sau cu operațiunile la distanță.

Lista noilor restricții care au intrat în vigoare de azi

 • Sunt interzise evenimentele private, nunți, botezuri, pe durata de 30 de zile
 • Restricții la magazine, limitarea programului între 5 și 21
 • De la ora 22 va fi interzisă circulația, cu anumite excepții. Sunt exceptate peroanele vaccinate sau trecute prin boală. Astfel că cetățenii care nu dețin certificatul verde, nu se vor putea deplasa în intervalul 22:00 – 05:00 decât cu declarația pe propria răspundere.
 • Accesul în toate zonele care nu sunt esențiale, deci fără farmacii, magazine alimentare, se face numai certificatul verde – persoane vaccinate sau trecute prin boală.
 • Pentru magazinele esențiale se intră cu măsurile de sănătate publică, dar fără certificat
 • Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spațiile respective decât dacă sunt însoțiți de un adult cu certificat de vaccinare
 • Pentru magazinele aliemntare din mall-uri se va intra numai cu certificatul verde, pentru că în mall nu se va putea intra decât cu certificatul verde
 • S-a abilitat Ministerul Educației să emită ordinul pentru introducerea vacanței de 14 zile în tot sistemul școlar, inclusiv în after-school-uri. Creșele rămân singurele deschise
 • Rămâne valabilă livrarea la domiciu și pe durata nopții
 • La intrare în clădirile publice, oficiale e obligatorie prezentarea certificatului verde pentru vaccinat sau trecut prin boală sau testat, pentru toți cei care sunt din afara sistemului care lucrează, adică vizitatorii.
 • La nivelul clădirilor private, pentru cele cu peste 50 de persoane, se va prezenta la fel certificatul verde pentru vaccinați, trecuți prin boală sau testați
 • Aplicarea regulilor pentru angajați nu se poate prin Hotărâre de Guvern, ci doar prin lege, propunerea legislativă e deja la Parlament
  Activitățile sportive se vor desfășura fără public
 • Sunt interzise concertele, spectacolele în aer liber
 • La cinematografe și teatre, capacitate 30% doar cu certificat verde
 • Restaurantele funcționează ca până acum, dar cu limitarea programului la ora 21
 • Cea mai importantă: masca devine obligatorie peste tot, se elimină orice excepție. În exterior doar activitățile sportive sunt exceptate.