Povestea unui medic trimis în Ungaria pentru a trata bolnavii de COVID din România. „M-au întrebat de ce nu s-au vaccinat, nu am ştiut ce să răspund”

Povestea unui medic trimis în Ungaria pentru a trata bolnavii de COVID din România. „M-au întrebat de ce nu s-au vaccinat, nu am ştiut ce să răspund”

Doctorul Fabian Tunde, medic primar de medicină de urgenţă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Pius Brânzeu Timişoara, povestește despre experiența sa în tratarea pacienților infectați cu COVID-19, din România. Acesta este primul medic care a plecat de la centrul universitar din Szeged pentru a coordona transferul pacienților români.

Acesta a relatat pentru news.ro experiența prin care acesta a trecut, dar și ce anume i-a atras atenția în acest centru medical.

Fabian Tunde a declarat că unitatea a avut grijă în permanență ca rudele bolnavilor să aibă acces constant la informații în timp real despre starea pacienților. De asemenea, acesta a declarat că ungurii infectați cu forme slabe ale bolii vin din timp la spital, pentru a se menține stabilizați, fapt care nu se întâmplă, din păcate, și în România.

Spital pavilionar, în sudul Ungariei

“Este un spital pavilionar cu o construcţie mai veche, unde funcţiona înainte secţia de geriatrie , psihiatrie, urologie, chirurgie maxilo-facială şi cei care au fost mutaţi la clinicile noi şi a fost amenajat, este spitalul COVID pentru sudul Ungariei.

A fost o perioadă în care a fost restrânsă activitatea şi odată cu apariţia şi la ei a valului 4, cu înmulţirea cazurilor, au început să redeschidă secţii acolo.

Este un spital pavilionar, dar sunt legate între ele şi poţi să comunici între corpuri fără să ieşi afară. Dacă te echipai şi mergeai pe secţie la corpul H ca să vizitezi pacientul, ulterior puteai să treci fără să te dezechipezi, doar printr-o comunicare între clădiri, pe partea de lift murdar cum spunem noi, adică lift infecţios şi să urci la terapie.

Acesta era un lucru bun pentru mine, care făceam vizite şi la pacienţii non- critici, internaţi pe secţie, şi la cei care necesitau atenţie pe secţia de terapie intensivă.

Au plecat două paciente de la Timişoara, ele au fost primele paciente de terapie intensivă, una dintre ele a intrat în stop cardio-respirator, a fost resuscitată, a repetat stopul cardio-respirator , a devenit netransportabilă, s-a întors la Timişoara. Cealaltă pacientă a ajuns în cursul după amiezei la ora 4, la Szeged.

A doua zi dimineaţa au mai venit 3 paciente intubate, iar apoi după masa încă două paciente intubate”, a transmis dr. Fabian Tunde, conform hotnews.ro

„M-au întrebat de ce nu s-au vaccinat”

“M-au întrebat de ce nu s-au vaccinat, nu am ştiut ce să răspund, am zis că şi la noi au avut acces la vaccin de foarte mult timp”

“Etajul 3 al terapiei intensive era rezervat pacienţilor veniţi din România, la etajul 4 erau pacienţi internaţi din Ungaria, foarte puţini pacienţi intubaţi din Ungaria, doar că între timp, în perioada cât am stat acolo, şi la ei au mai apărut cazuri grave de terapie intensivă, în cursul celor 5 zile cât am stat eu acolo.

Mi-au spus că mulţi dintre pacienţii pe care i-am transferat de la colegii din Arad aveau afectare pulmonară mai gravă decât la ei.

În afară de o singură pacientă intubată, toţi pacienţii au fost nevaccinaţi, ceea ce nu se întâmpla la ei, ei aveau în proporţie de 50% pacienţi vaccinaţi care aveau forme mai uşoare. M-au întrebat de ce nu s-au vaccinat, am zis că şi la noi au avut acces la vaccin de foarte mult timp, nu trebuia să ajungem în situaţia asta, dar nu am ştiut ce să răspund, de ce nu s-au vaccinat.

Aveau şi pacienţi internaţi care erau vaccinaţi, mai multe cazuri, dar nu erau forme grave”, a declarat medicul.

Situația COVID în România

În România, ieri, au fost raportate 14.950 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 și peste 500 de decese. În unitățile sanitare de profi sunt internate 20.442 de persoane, 1.861 dintre pacienți fiind în stare gravă, la ATI.

De asemenea, ieri, au fost vaccinate 150.935 de persoane, arată datele transmise miercuri seară de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. Astfel, până la ora actuală, în țara noastră au primit măcar o doză de ser mai bine de 6,73 milioane de persoane.