Prețurile carburanților la principalele lanțuri de benzinării din București, înainte de scăderea preţului cu 50 de bani

Prețurile carburanților la principalele lanțuri de benzinării din București, înainte de scăderea preţului cu 50 de bani
Foto: Pixabay

Prețurile carburanților la principalele lanțuri de benzinării din București, continuă să fie ridicate, înainte de scăderea preţului cu 50 de bani.

Prețurile la pompă, înainte de scăderea prețului cu 50 de bani

Astfel, potrivit informațiilor publicate de România Actualități, Petrom afișează următoarele prețuri: diesel-9,18, benzină-8,62. Rompetrol: diesel -9,22 benzină: 8,66. Lukoil: diesel – 9,18, benzina 8,62 și Mol: diesel- 9,26, benzină 8,70. GPL: aproximativ 4,1 lei.

Amintim faptul că în coaliție s-a decis subvenționarea prețului la carburanți cu 50 de bani. Impactul preconizat asupra bugetului, arată proiectul de OUG care urmează să fie adoptat, este de 700 de milioane de lei sub formă de subvenții și un minus de 111 milioane de lei din colectarea de TVA .

Așa cum arată acum, măsura nu este obligatorie pentru benzinari, terminologia folosită fiind ” în cazul acordării reducerii de preț…”.

Reducerea de 0,5 lei per litru va fi suportată în părți egale de stat și de acei benzinari care aleg să o aplice. Totuși, proiectul vine cu o prevedere menită să atenționeze operatorii din domeniu. Conform articolului IV, „creșterea nejustificată a prețurilor în perioada de aplicare…constituie acțiune speculativă și se sancționează potrivit OUG 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative”. OUG la care face referire proiectul dă Consiliului Concurenței și Autorității pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) posibilitatea de a sancționa cu până la 1% din cifra de afaceri și cu alte amenzi companiile care practică acțiuni pe care ANAF le cataloghează drept speculative.

Urmăriți B1TV.ro și pe