PREVIZIUNI climatice CATASTROFALE pentru România: Ani grei DE SECETĂ, zone DEŞERTIFICATE, zeci de plante și de animale vor DISPĂREA

PREVIZIUNI climatice CATASTROFALE pentru România: Ani grei DE SECETĂ, zone DEŞERTIFICATE, zeci de plante și de animale vor DISPĂREA

Țara noastră se va confrunta în următoarele decenii cu fenomene climatice extreme, potrivit unui avertisment al meteorologilor români.

Astfel, pe fondul încălzirii globale, prognozele realizate pe termen lung indică o intensificare a valurilor de căldură, precum şi înmulţirea numărului de nopţi tropicale, ca urmare a creşterii temperaturilor generate de gazele cu efect de seră. Potrivit specialiştilor, până în anul 2050 temperatura medie anuală a aerului va creşte în România cu o valoare cuprinsă între 2,5 şi 3,5 grade Celsius. Creșterea este dramatică, având în vedere că doar între 1981 şi 2015 aprecierea a fost de 0,5 grade Celsius, iar în ultimii 100 de ani creşterea a fost de un grad. 40 de grade Celsius – o temperatură normală, scrie adevarul.ro.

În aceste condiții, în zile caniculare de vară ne vom confrunta cu temperaturi frecvente de 40 de grade Celsius. “Vom avea veri mai călduroase, prin creşterea temperaturilor aerului cu 2,5-3 grade Celsius, prin creşterea numărului de zile caniculare şi nopţi tropicale. Totodată, vor fi veri mai secetoase, cu scăderi de precipitaţii în medie cu 10-20% şi implicit accentuarea deficitului de apă din sol în perioade cu cerinţe maxime faţă de apa culturilor agricole, respectiv lunile iunie –august. De asemenea, vor fi perioade cu precipitaţii abundente pe secvenţe scurte de timp, generatoare de inundaţii rapide, pe fondul creşterii intensităţi precipitaţiilor şi a frecvenţei episoadelor cu ploi zilnice peste 20 l /mp”, a precizat Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Meteorologii spun că România se va confrunta cu ani întregi de secetă. Astfel, dacă în intervalul 1961-2010 s-a înregistrat o secetă pedologică moderată şi puternică, pentru perioada 2021-2050 se anunţă o secetă pedologică extremă şi puternică. Din acest punct de vedere, agricultura va fi un sector extrem de afectat.

„Fie că vorbim despre secetă, temperaturi extreme, valuri de caniculă şi chiar inundaţii, acestea vor determina reducerea producţiei agricole la nivel mondial în medie cu 20% până la 50% în anul 2050 faţă de prezent“, a mai spus Elena Mateescu.

Situaţia va fi mai critică în jurul anului 2100, aici prognozele indicând că România se va confrunta cu fenomenul de deşertificare, care va afecta zone întinse. Terenurile de la şes vor intra într-un proces de aridizare, ca în Sahara, dar deşertificarea nu afectează doar agricultura, ci şi biodiversitatea, lucru care va duce la dispariţia speciilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`