Primul copil născut după 47 de ani în satul Şapartoc din Transilvania

Primul copil născut după 47 de ani în satul Şapartoc din Transilvania
Primul copil născut după 47 de ani în satul Şapartoc din Transilvania, sursă foto: captură YT

Părinții lui au lăsat orașul pentru un trai la țară. La Șapartoc, un cătun aflat la 13 kilometri de Sighișoara, s-a înregistrat nașterea primului copil în aproape jumătate de veac.

Acum numărul locuitorilor a ajuns la 25

Zian Moldovan a venit pe lume în decembrie anul trecut și a ridicat la 25 numărul locuitorilor permanenți ai Șapartocului.

În vremurile lui de glorie, satul Șapartoc avea puțin peste 800 de locuitori. În prezent, majoritatea caselor s-au prăbușit, iar cele care încă mai rezistă stau cu lacătul la porți.

Câteva familii mai locuiesc aici, iar recensământul îl poți face simplu, numărând pe degete. Din cele trei biserici din sat, reformată, catolică și ortodoxă, doar la cea din urmă se mai oficiază slujbe.

Când au decis să caute o casă aici, Andreea (30 de ani) și Radu (35 de ani) Moldovan vizau un „plan pe viață, și nu unul de sezon”.

Născut la Sighișoara, Radu știa zona din vacanțele în care venea cu prietenii cu cortul pe dealurile din zonă. Șapartocul i se lipise de suflet.

După ce și-au încheiat studiile la Cluj – el a absolvit Facultatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, ea – Comunicare și Relații publice, linia germană – au început să pregătească terenul pentru o mutare în cătunul care n-avea nici măcar drum de acces la acea vreme.

În 2010, a sunat telefonul. Tanti Gizela își vindea casa. Au muncit în Germania în fiecare vară, vreme de patru ani. au renovat casa. Iar acum şi-au mărit familia şi sunt mai fericiţi ca niciodată.

Șapartocul a fost prins si în proiectul Via Transilvanica, traseul de drumeții care începe la Putna și se termină la Drobeta Turnu-Severin, iar turiștii au început să ajungă în satul uitat din Transilvania și să găsească găzduire la familia Moldovan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:18 - Cătălin Drulă: USR îl susține în continuare pe Nicușor Dan; probabil spre finalul anului 2023 va trebui să avem decizia privind candidatul. PNL îi face șicane și în Consiliul General, și în alte părți (VIDEO)
21:11 - Cabral Ibacka, adevărul despre show-ul „Sunt celebru, scoate-mă de aici!”: „Treaba e foarte simplă …”
21:11 - Elon Musk, cu armele pe noptieră. Fotografia cu care și-a șocat urmăritorii pe Twitter (FOTO)
20:44 - Cătălin Drulă: La 1 ianuarie intră în vigoare încă vreo 20.000 de pensii speciale care până acum nu existau, cele ale primarilor. Proiectul USR de abrogare e blocat în sertarul comisiilor de la Senat de luni de zile (VIDEO)
20:31 - Cătălin Drulă, despre plecarea USR de la guvernare: „Iohannis avea acest plan de a guverna cu PSD”
20:29 - Datele a peste 5 milioane de utilizatori Twitter au fost publicate pe un forum de hacking
20:23 - Cătălin Drulă, despre revocarea lui Niculae Bădălău: Depinde de Marcel Ciolacu, în întregime. Când apar astfel de scandaluri, le tergiversează în speranța că se uită (VIDEO)
20:04 - ACER avertizează că pentru statele Uniunii Europene ar putea dificil să-și umple depozitele de gaze anul viitor
19:54 - Anamaria Prodan va putea păstra numele Reghecampf după divorț: „Ar trebui să-i fie jenă pentru toată mizeria pe care a aruncat-o asupra acestei familii”
19:53 - Brazilia, a doua echipă calificată matematic în optimile Cupei Mondiale din Qatar! Elveția, „condamnată” să joace un meci de totul sau nimic cu Serbia