Primul oraş din România care anunţă plafonarea preţului la gigacalorie

Primul oraş din România care anunţă plafonarea preţului la gigacalorie
Sursa: Hepta/Abaca Press / Utrecht Robin/ABACASursa: Hepta/Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Locuitorii oraşului Focşani nu vor plăti mai mult de 285 de lei pe gigacalorie în sezonul rece 2022 – 2023, indiferent de evoluția preţurilor, a anunțat primarul orașului, Cristi Misăilă.

Prețul gigacaloriei, plafonat în Focșani

Focșaniul ar deveni astfel primul oraș unde prețurile la gigacalorie se plafonează: „Indiferent de preţul gazelor naturale şi de alte evoluţii pe piaţa energiei, gigacaloria în municipiul Focşani va rămâne la acelaşi preţ de 285 de lei facturat către populaţie.

Diferenţa între preţul de producţie şi cel facturat către populaţie va fi suportată din bugetul local, sub formă de subvenţii.

Doar efortul bugetar privind subvenţia la apă caldă şi căldură pentru această iarnă ar fi undeva în jur de 12 milioane de lei.

Deja am primit o primă solicitare pentru a plăti în avans această subvenţie, în valoare de cinci milioane de lei. Avem banii pregătiţi în buget şi le vom face plata”, a declarat Cristi Misăilă, citat de Agerpres.

Varianta de rezervă

Edilul a prezentat şi „o variantă de back-up” în cazul în care Federaţia Rusă va opri furnizarea gazelor către Europa în această iarnă.

„Suntem pregătiţi şi cu variantă de back-up, avem cele două cazane de apă fierbinte care pot folosi ca şi combustibil păcura, în eventualitatea în care ruşii vor închide robinetul la gazele naturale.

Ceea ce nu cred că se va întâmpla, dar noi suntem pregătiţi pentru orice fel de situaţie şi sper eu ca în această iarnă să o trecem cu bine şi să nu avem probleme din punct de vedere al furnizării energiei termice şi a apei calde”, a mai spus primarul.

Mai mult, edilul  a încurajat cetățenii cu venituri reduse să depună cereri la Registratura primăriei Focşani sau la Direcţia de Asistenţă Socială Focşani, pentru a putea să beneficieze în continuare de subvenția pentru încălzire.

Urmăriți B1TV.ro și pe