Procurorul Emilian Eva de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, trimis în judecată pentru corupție

Procurorul Emilian Eva de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, trimis în judecată pentru corupție

Procurorul Emilian Eva de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași a fost trimis în judecată, fiind acuzat de luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția și fals în declarații.

potrivit procurorilor, În cursul lunilor mai – iunie 2014, perioadă în care o rudă a sa se afla internată în spital, inculpatul Eva Emilian i-a solicitat unui medic să depună toate diligențele profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea”, în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate.

Ulterior, procurorul a dispus intr-o ordonanță clasarea unei cauze penale, respectiv renunțarea la urmărirea penală față de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, înșelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals.

„După soluționarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 — ianuarie 2015, Emilian Eva a pretins și primit de la medicul respectiv diverse bunuri și foloase necuvenite drept contraprestație pentru soluția favorabilă adoptată”, se mai arată în comunicatul DNA.

În același dosar sunt judecați în stare de libertate pentru mărturie mincinoasă și fiica procurorului, Bianca Mădălina Eva și nepotul său, Ioan Eva.

Magistratul a fost arestat preventiv la începutul lunii iulie şi este acuzat că a vândut ilegal peste 200 de tablouri.

Pe 13 iulie, Emilian Eva a fost suspendat din funcția de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaş. Acesta a fost arestat, în 10 iulie, pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat că a vândut peste 200 de tablouri, activitate incompatibilă cu funcţia de magistrat, el contestând decizia.