Procurorul General îndeamnă românii să nu mai închidă ochii la încălcarea legii. Gabriela Scutea: Corupția mică face posibilă marea corupție

Procurorul General îndeamnă românii să nu mai închidă ochii la încălcarea legii. Gabriela Scutea: Corupția mică face posibilă marea corupție
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Procurorul General al României, Gabriela Scutea, a transmis duminică un mesaj în care s-a referit la principalele probleme cu care se confruntă societatea noastră. Scutea a precizat că fenomenul corupției este puternic răspândit, iar când vine vorba de domeniul Sănătății, acesta ajunge să afecteze însăși siguranța națională. Ea i-a lăudat pe români pentru că au ieșit în stradă în ultimii ani în apărarea Justiției, dar consideră că ar trebui să fie mai vigilenți în ceea ce privește corupția și să nu mai închidă ochii, indiferent cât de nesemnificative li se par anumite acte. Procurorul General a mai remarcat faptul că, în ultima perioadă, a crescut numărul cazurilor de violență în familie, de multe ori victimele refuzând să depună plângere pentru că nu au încredere în autorități. Din acest motiv, Scutea a ținut să pună accent pe protecția cu adevărat eficientă a victimelor. Nici infracțiunile asupra Mediului nu au fost ignorate de Gabriela Scutea în mesajul său. Duminică este sărbătorită Ziua Justiției.

Gabriela Scutea: Epidemia de coronavirus, o provocare și pentru sistemul judiciar

Scutea a susținut că sistemul judiciar din România a trecut printr-una dintre cele mai dificile perioade, odată cu izbucnirea epidemiei de coronavirus și declararea stării de urgență.

Numărul de dosare având ca obiect anumite infracțiuni, specifice acestui context, a crescut semnificativ. Totuși, sistemul judiciar în ansamblul său a reușit să demonstreze o capacitate de adaptare și de reacție rapide.

Procurorul General al României consideră că provocările generate de epidemie nu s-au terminat, prin urmare a ținut să îi încurajeze pe toți procurorii, mai ales pe cei aflați la început de drum.

Procurorul General, despre atacurile la Justiție și fenomenul corupției

Gabriela Scutea a susținut apoi că, după ani de asalt asupra Justiției și încercări repetate de ciuntire a legislației, a venit momentul reconstrucției și dezvoltării în Ministerul Public: „Procurorii au fost expuși ani la rând unor atacuri sistematice și directe, menite să aducă atingere independenței lor și, din această perspectivă, apreciez că predecesorii mei au avut o misiune extrem de grea. Cred însă că, dacă anii anteriori au fost caracterizați de rezistența în fața asaltului asupra justiției, prin încercările repetate de ciuntire a legislației, acum este momentul pentru reconstrucție și dezvoltare în Ministerul Public”.

Scutea a remarcat, însă, și o parte bună în acești ultimi ani de atac susținut la adresa Justiției: cultura civică s-a consolidat, cetățenii ieșind în stradă pentru apărarea statului de drept.

„Acum este timpul însă pentru afirmarea vigilenței civice la un alt nivel, cel individual. Corupția se menține pentru că este îngăduită de fiecare dată când cineva ”închide ochii” la o încălcare a legii”, a continuat ea.

Potrivit Gabrielei Scutea, corupția afectează mai multe domenii ale societății, dar când vine vorba de Sănătate, se poate spune că aceasta afectează însăși securitatea națională.

„Corupția nu este un fenomen care afectează doar unele domenii, însă atunci când vorbim despre corupția din sistemul de sănătate, apreciez că ea poate fi considerată că afectează siguranța națională. Intervenția procurorilor în descoperirea și instrumentarea acestor infracțiuni este eficientă, însă rezultatul depinde în bună măsură de creșterea gradului de conștientizare la nivelul societății a realității că faptele de mică corupție, aparent neînsemnate și cauționabile într-o accepțiune comună, fac posibilă marea corupție”, a subliniat Procurorul General.

Scutea, despre infracțiunile contra Mediului

Gabriela Scutea a mai precizat că niciun cetățean de bun simț al României nu-și dorește să trăiască într-un mediu poluat sau ca teritoriul României să se transforme într-o groapă de gunoi.

Prin urmare, a susținut ea, infracțiunile contra Mediului trebuie combătute cu fermitate.

„Pentru ca generațiile următoare să se mai poată bucura de mediul în care trăiesc, acest fenomen trebuie combătut cu fermitate, de aceea trebuie considerat un domeniu prioritar vizat de activitatea de urmărire penală”, a mai transmis procurorul.

Gabriela Scutea: Sunt tot mai multe cazuri de violență în familie. Protecția victimelor trebuie asigurată cu eficiență maximă

Procurorul General al României a mai precizat că a remarcat „creșterea îngrijorătoare a infracțiunilor de violență în familie îndreptate în special împotriva femeii și a copiilor”.

Scutea a explicat faptul că violențele în familie reprezintă o problemă socială gravă și adesea ascunsă, care poate cauza traume psihologice și fizice sistematice.

Ea a admis că multe dintre victime refuză să depună plângere, pentru că nu au încredere în autorități. Scutea a insistat, în acest context, că protecția victimelor trebuie asigurată cu eficiență maximă.