Prognoza meteo de Crăciun și Revelion. Se anunță un Crăciun plin de zăpadă în unele regiuni

Prognoza meteo de Crăciun și Revelion. Se anunță un Crăciun plin de zăpadă în unele regiuni
Luminițe de Crăciun / Foto: Hepta

În perioada sărbătorilor de iarnă, meteorologii ne avertizează că un val de frig va lovi România, iar, în unele zone, vom avea parte de zăpadă în seara de Crăciun.

În intervalul 6 decembrie – 3 ianuarie, temperaturile vor fi schimbătoare în toată țara, iar la munte va fi mai frig decât de obicei.

Săptămâna 6 – 13 decembrie

În acest interval, temperaturile vor fi specifice unui sfârșit de octombrie, decât unei zi de decembrie, în cea mai mare parte a țării. Precipitațiile în această perioadă vor fi, totuși, des întâlnite, iar autoritățile roagă șoferii să se pregătească pentru apariția gheții și ninsorii.

În Transilvania, precum şi în partea centru şi nord a Moldovei vor fi depuneri de polei. În zona montană înaltă va ninge, stratul de zăpadă va avea grosimi consistente, va fi asociat cu intensificări ale vântului şi viscol.

Săptămâna 13 – 20 decembrie

În această perioadă, temperaturile vor fi mult mai ridicate decât cele întâlnite în mod normal. Această anomalie va fi prezentă pe tot teritoriul țării, iar în unele zone, prin Nord vor fi câteva precipitații. În rest, precipitațiile nu-și vor face prezența în restul țării.

Săptămâna 20 – 27 decembrie

Pentru următoarele două săptămâni, temperaturile vor reveni la valorile normale acestei perioade, iar în unele zone, acestea vor fi cu mult mai scăzute decât valoarea normală a acestei perioade. Chiar și așa, regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile nordice și nord-vestice a țării.

„Deocamdată ne aflăm departe de acel interval. În acest moment, săptămâna 20-27 decembrie aven un semnal pentru un regim de temperaturi care să se situeze în jurul celor specifice celor din calendar şi o tendință spre deficit în partea de vest, precum și local în centrul și sud-estul țării, în ceea ce privește regimul de precipitații.
Săptămâna 27 decembrie-3 ianuarie păstrează aceleași semnal în ceea ce priveşte regimul de temperaturi normale şi cantități apropiate de norme. Pot interveni modificări în ceea ce pornește aceste estimări”, a prognozat Elena Mateescu.

Săptămâna 27 decembrie – 3 ianuarie

În această perioadă, temperaturile vor fi mult mai scăzute decât cele întâlnite în mod normal în această perioadă, mai ales în zonele montane. În restul țării, temperaturile se vor afla în media generală a perioadei. Din punct de vedere al precipitațiilor, regimul pluviometric va fi deficitar în zonele nordice și nord-vestice a țării.